Tahran'da 'Kum Ve Toz Fırtınalarıyla Mücadele Konferansı'

Uluslararası konferansa, Birleşmiş Milletler'in ilgili kurumlarıyla 43 ülkeden uzman heyet katılıyor.

İran'ın ev sahipliği yaptığı 'Kum ve Toz Fırtınalarıyla Mücadele: Sorunlar ve Çözüm Yolları' konulu uluslararası konferans başkent Tahran'da başladı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili kurumlarıyla 43 ülkeden uzman heyetin katıldığı konferansın açılış konuşmasını İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptı.

Ruhani, İran'daki kum ve toz fırtınaları sorununun yalnızca yüzde 20'sinin iç kaynaklı olduğunu belirterek, bölgedeki kum ve toz fırtınalarının çoğunlukla Irak, Suriye, Ürdün, Kuveyt, Arabistan, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan gibi ülkelerde oluştuğunu söyledi.

Bölgede yapılan barajların İran'a çevresel olarak zarar verdiğini ileri süren Ruhani, 'Bir komşu ülkenin yapmayı planladığı 22 büyük baraj, Dicle ve Fırat nehirleri üzerinde yıkıcı etkilere yol açabilir. Bu konu İran ve Irak'ı da etkileyecektir. Bu nedenle bunun sonuçları karşısında kayıtsız kalamayız.' ifadelerini kullandı.

Afganistan'ın kuzey ve güney bölgelerinde yapılan barajların da Horasan ve Sistan Belucistan eyaletlerini etkileyeceğini dile getiren Ruhani, bölgedeki su kaynaklarının kurumasının hem İran hem de Afganistan'a zarar vereceğini belirtti.

Hasan Ruhani, Türkiye, İran ve Irak'ın birlikte çalışarak bölgedeki 'kazan-kazan' politikasını hayata geçirmesi gerektiğini kaydetti.

- 'Türkiye'nin inşa ettiği barajların çevreye zarar verdiği düşüncesi tamamen yanlış'

Öte yandan, konferansta Türk heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Fazlı Çorman, Türkiye'de yapımı devam eden barajların bölgedeki su akıntısını düzenlediğini ve doğaya zarar vermediğini belirtti.

Barajların kum ve toz fırtınalarını artırdığına dair herhangi bir bilimsel veri olmadığını vurgulayan Çorman, 'Türkiye'nin inşa ettiği barajların çevreye zarar verdiği düşüncesi tamamen yanlış. Barajların yapımında birçok ön çalışma yaptık. Tüm yönleriyle etkilerini inceledikten sonra yapım kararı alındı. Bu ön çalışmalarla, barajların çevreye zarar vermemesi temin edilmiştir.' dedi.

Çorman, söylenenlerin aksine, barajların inşasıyla bölgenin su temininin sağlandığını belirterek, 'Ülkelerin üzerinde durması gereken asıl sorun, su ve toprak kaynaklarının doğru kullanılması. Bugün sonuçlarını gördüğümüz şey, ülkelerin su kaynaklarıyla ilgili yanlış politikalarından kaynaklanıyor. Bu sorunları Türkiye ile ilişkilendirmek yanlış.' diye konuştu.

BM ile İran Çevre ve Dışişleri Bakanlıklarının iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Kum ve Toz Fırtınalarıyla Mücadele Konferansı, 5 Temmuz'a kadar devem edecek.

Kaynak: AA