Gaziantep 'Endüstri 4.0'A Hazırlanıyor

Gelişmiş ülkelerin hazırlıklarını sürdürdüğü, sanayide verimliliği artırarak üretim maliyetlerini düşürecek 'Endüstri 4.0' kapsamında, Türkiye'nin önemli sanayi ve ticaret kentlerinden Gaziantep'te de çalışmalar başladı GSO öncülüğünde tekstil, makine, plastikkimya ve gıda sektörlerinde dönüşüm yapılması ve büyük projelerle bu dönüşümün en hızlı şekilde başlaması için yol haritası çıkarılıyor GSO Başkanı Konukoğlu: 'Biz Gaziantep olarak öncülük yapmayı seven bir şehiriz. Bunda da öncü olacağımıza inanıyorum'

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Dünya, üretim maliyetlerini düşürecek ve verimliliği artıracak 4. sanayi devrimine entegrasyon için hazırlanırken, Türkiye'nin önemli sanayi ve ticaret kentlerinden Gaziantep'te de sanayinin 'Endüstri 4.0' a uyumlu hale getirilmesi için çalışma yapılıyor.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) öncülüğünde yürütülen 'Gaziantep Sanayi Dönüşümü Projesi' kapsamında öncelikli sektörler incelenirken, tekstil, makine, plastik-kimya ve gıda sektörlerinde dönüşüm yapılması ve büyük amiral projelerle bu dönüşümün ivedi şekilde başlaması için yol haritası çıkarılıyor.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 'dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma, kişi başına geliri 25 bin dolara yükseltme ve 500 milyar dolar ihracat yapma' hedeflerine ulaşabilmesi için yüksek teknolojili üretim kabiliyetine erişmesi gerektiğini söyledi.

İmalat sanayisinin temel problemlerinin başında ileri teknolojik ürünlerin üretimdeki payının düşüklüğünün geldiğini ifade eden Konukoğlu, GSO olarak bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerle sanayiyi geliştirdiklerini belirtti.

Konukoğlu, Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi Gaziantep OSB'de 966 firmanın faaliyet gösterdiğini, 90'ının da inşaatının sürdüğünü vurguladı.

Gaziantep'in en fazla endüstriyel tasarım başvurusu yapan 3'üncü ve en fazla ihracat yapan 5’inci şehir olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, kentin ekonomik büyüme performansını sürdürülebilir kılmak, işletmeleri geleceğe taşımak, 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracata ulaşabilmek için öncelikle ileri teknolojili ve yüksek katma değerli üretime ve ihracata dayalı sanayi yapısına dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Konukoğlu, Endüstri 4.0 projesine hem Türkiye hem de Gaziantep olarak hazırlanılması gerektiğini, GSO olarak bu konuda hızlı bir çalışma içerisine girdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

'Endüstri 4.0 inanılmaz derecede bir rekabet unsuru olacak. Buna hazır olmamız lazım. Gaziantep dünyanın en rekabetçi şehirlerinden biri. Bundan dolayı da bu iş için hızlı bir şekilde çalışmaları yapıyoruz. En son bir danışmanlık şirketiyle anlaşma yaptık. 'Gaziantep Sanayi Dönüşümü Projesi' kapsamında raporlar hazırlanıyor. İlk görüşmeler olumlu geçti. Bundan sonra yapılacak yatırımların nasıl yönlendirileceği konusunda da rapor önümüzdeki aylar içerisinde çıkacak. Gaziantepli sanayiciler her zaman girişimcilikleriyle ve yenilikçilikleriyle tanınır. Biz Gaziantep olarak öncülük yapmayı seven bir şehiriz. Bunda da öncü olacağımıza inanıyorum.'

Konukoğlu, çalışma kapsamında Gaziantep'in sanayi dönüşümü için öncelikli sektörlerin incelendiğini, 2023 yılında kişi başı 20 bin dolar gelir ve 30 milyar dolar ihracat hedefleri için tekstil, makine, plastik-kimya ve gıda sektörlerinde dönüşüm yapılması ve büyük projelerle bu dönüşümün ivedi şekilde başlaması için yol haritasının çıkarıldığını dile getirerek, kentte 20'den fazla şirketle yapılan görüşmeler sonucunda öne çıkan projelerin yol haritasını, paydaşlarını ve gereksinimlerini temmuz ayından sonuçlandıracaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA