Engel Tanımayanlar - Down Sendromlu Ece'nin Cimnastikle Değişen Hayatı

Down sendromlu doğan ve 4 yaşında başladığı cimnastikte Türkiye şampiyonluklarını kimseye kaptırmayan Ece Şahin'in hayatı, spor sayesinde değişti Özel Sporcular Federasyonunun son 3 yıldaki yarışmalarında 3 alette de birinci olan Ece, başarıdan başarıya koşuyor Ece'nin öğretmeni Hatice Tuğlan: 'Ece, cimnastikle çok şey kazandı. Artık konuşuyor, söylenilen her şeyi dinliyor, cevap veriyor, insan ilişkileri çok çok iyi'

ALİ KORKMAZ - Dünyaya down sendromlu olarak gelen 17 yaşındaki Ece Şen'in hayatı, tutkuyla bağlandığı cimnastikle değişti. Cimnastikte başarıdan başarıya koşan Şen, sosyal hayata da sporla daha kolay adapte oldu.

Eğitimci Hasan-Neriman Şen çiftinin kızı Ece, 4 yaşında İzmir'in Urla ilçesinde beden eğitimi öğretmeni Hatice Tuğlan'la cimnastik çalışmaya başladı.

Kendisini her geçen gün geliştiren Ece, katıldığı şampiyonalarda tüm aletlerde elde ettiği birinciliklerle yeteneğini herkese gösterdi.

Özel Sporcular Federasyonunun son 3 yıldaki yarışmalarında 3 alette de birinci olan Ece, başarıdan başarıya koşuyor.

Son dönemde Urla'daki bir kafeteryada garsonluk yapmaya başlayan Ece, sporun yanı sıra müziği de çok seviyor. Ece, bir yandan spor yaparken diğer yandan da müzisyen Koray Avcı'nın şarkılarını seslendirerek vakit geçiriyor.

- 'Cimnastik hayatının dönüm noktası oldu'

Ece'nin annesi Neriman Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, down sendromlu olarak doğan Ece'nin cimnastikle tanışmasının hayatı için dönüm noktası olduğunu söyledi.

Ece'nin tavsiyeler üzerine Hatice Tuğlan'la çalışmaya başladığını aktaran Şen, şöyle konuştu:

'İlk başlarken yarışmayı filan hiç düşünmedik, bu noktaya gelebileceğimizi düşünmeden, sadece Ece için yararlı olacak, onun gelişimine faydalı olacak diye başladık. Hatice Hanım da çok büyük özveriyle çalıştı. Ödemiş'te özel eğitime götürdüğümüzde bize Ece'nin zıplaması son nokta, en iyi yapabileceği hareket, zıplama dendi. Şimdi kızım cimnastikte Türkiye birincisi, mükemmel hareketleri en iyi şekilde yapıyor. Bu, bizim için inanılmaz bir mutluluk.'

- 'Mucize'

Kızının bu noktaya gelmesinin mutluluk verici olduğunu anlatan Şen, 'Yapılamayacak olanı başardı Ece. Ece'nin çember yapmak için bir yıl çalıştığını bilirim. Bıkmadan usanmadan, o çemberi yapana kadar uğraştı. Eğer yapabileceğine inanırsa kesinlikle vazgeçmiyor, gerçekten başarması mucize.' dedi.

Kızının dışarıda çok iletişim kurmadığını ancak evde daha renkli olduğunu kaydeden Şen, bazen kurduğu cümlelere hayret ettiklerini söyledi.

Şen, Ece'nin son dönemde Urla'daki İskele Kumru'da garsonluk yaptığını belirterek, 'Müşterilerle kurduğu diyalog bu alanda onu daha iyi noktalara getirecek.' diye konuştu.

- Hedefimiz milli takım

Ece'nin cimnastik yapmaktan çok mutlu olduğunu kaydeden anne Şen, 'Cimnastik yapmaya koşa koşa gidiyor, bırakmak istediğini kesinlikle düşünmüyorum. Onun için en anlamlı şeylerden biri spor yapmak. Devam etmek istiyor. Hedefimiz milli takım, inşallah girebiliriz.' dedi.

- 'Sevgi her şeyin ilacıdır'

Ece'nin öğretmeni Hatice Tuğlan da Ece ile 13 yıldır çalıştıklarını kaydetti.

İlk tanıştıkları dönemde Ece'nin düzgün yürüyemediğini, hiç konuşmadığını ve insan ilişkilerinin kısıtlı olduğunu anlatan Tuğlan, sevginin her şeyin ilacı olduğunu vurguladı. Öğrettiklerini sevgiyle ve sabırla Ece'ye bazen 10 kez, bazen daha fazla tekrar ettirdiğini anlatan Tuğlan, 'Böyle çalışmaları oyun oynatarak tüm sporculara yaptırıyorum.' ifadesini kullandı.

Tuğlan, Ece'nin Özel Sporcular Federasyonunun 2015, 2016 ve 2017'deki üç yarışmasında da üç alette birincilik kazandığını aktararak, 'Ece ile kaldırımda bile denge çalıştığımız oldu. Ece çok şeyler kazandı. Ece artık konuşuyor, söylenilen her şeyi dinliyor, cevap veriyor, insan ilişkileri çok çok iyi. Görenler çok kazanımı olduğunu söylüyor. Ben de çok mutlu oluyorum çünkü bir insanın hayatına dokunmuş oluyorum.' dedi.
Kaynak: AA