'Basra Körfezi'nde Durumun Normalleşmesini İstiyoruz'

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: 'Basra Körfezi'nde durumun normalleşmesini istiyoruz. Bu konjonktürde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile onayladığımız İslami uzlaşma bildirgesinin önemi artıyor. Bu Arapİslam ülkeleri için değil, tüm dünya için önemli' 'Latin Amerika, Karayip ve Afrika kıtasındaki ortaklarımızla iş birliğimizi geliştireceğiz. O bölgelerdeki varlığımızı artıracağız' 'Biz Suriye görüşmeleri için alan sağlamaya devam edeceğiz. Astana platformu etkin olduğunu gösterdi. 45 Temmuz'da yapılacak Astana görüşmelerinin, daha önce olduğu gibi etkin olacağından umutluyuz'

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin, 'Basra Körfezi'nde durumun normalleşmesini istiyoruz. Bu konjonktürde Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ile onayladığımız İslami uzlaşma bildirgesinin önemi artıyor. Bu Arap-İslam ülkeleri için değil, tüm dünya için önemli.' dedi.

Nazarbayev, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Astana'daki büyükelçilerle bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada, Katar sorunundan endişe duyduğunu belirten Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçen yıl nisan ayında İstanbul'da kabul ettikleri İslami uzlaşma bildirgesinin önemine işaret etti.

Nazarbayev, 'Basra Körfezi'nde durumun normalleşmesini istiyoruz. Bu konjonktürde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile onayladığımız İslami uzlaşma bildirgesinin önemi artıyor. Bu Arap İslam ülkeleri için değil, tüm dünya için önemli.' diye konuştu.

Orta Asya'nın kalkınmanın yeni aşamada olduğunu dile getiren Nazarbayev, 'Siyasetimiz eskisi gibi eşit ortaklığa yöneliktir. Uluslararası konularda bölgenin rolünün artması için ülkelerin çabalarını birleştirmesi gerekli.' ifadesini kullandı.

- 'Türkiye'ye önem veriyoruz'

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazakistan'ın ortak tarih, kültür ve dil kökenine sahip komşu ülkelerle iş birliğine büyük önem vereceğini, ayrıca ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile de stratejik iş birliğini geliştireceklerini aktardı.

Eski Sovyetler Birliği ülkeleriyle geleneksel ilişkilerini sürdüreceklerine dikkati çeken Nazarbayev, 'Halklarımızın ortak tarih ve kültürel değerlere sahip olduğu Türkiye ile çok taraflı iş birliğine büyük önem veriyoruz.' dedi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, İran'ın nükleer programı ve Afganistan'daki siyasi krizin çözülmesinde ortak hareket planının uygulanmasından yana olduklarını vurgulayarak, Yakın Doğu ve Ortadoğu ülkeleriyle iş birliğini derinleştireceklerini dile getirdi.

Dış siyasette Asya vektörünü pekiştirmeye devam edeceklerine işaret eden Kazak lider, ticaret, ekonomi, yatırım ve teknoloji konularında iş birliğini derinleştirmeye odaklanacaklarını söyledi.

- 'Afrika kıtasında varlığımızı artıracağız'

'Latin Amerika, Karayip ve Afrika kıtasındaki ortaklarımızla iş birliğimizi geliştireceğiz. Biz ülkelerde varlığımızı artıracağız.' diyen Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ülkesinin uluslararası örgütlerle de iş birliklerini sürdüreceğini bildirdi.

Nazarbayev, uluslararası terörün etkileri, Suriye krizi, Ukrayna, Yemen, Güney Sudan ve Kore Yarımadası'ndaki gerginliklerin küresel güvenliğin sağlanmasındaki yaklaşımlarda derin anlaşmasızlıklara neden olduğunu kaydetti.

Uluslararası terörün coğrafyası ve ölçeğinin genişlediğini hatırlatan Nazarbayev, kitle imha silahlarının tehdit oluşturduğunu ifade ederek, 'Öngörülmezliklerin önüne geçmek için zaman bizden birlik, siyasi irade ve kararlılık talep ediyor.' diye konuştu.

- 'Astana'daki Suriye görüşmelerinden umutluyuz'

Ukrayna konusuna da değinen Nazarbayev, buradaki krizin çözüme kavuşturulması için tüm güçlerini kullanacaklarını dile getirdi.

Kazakistan'ın çatışan taraflar arasında tarafsızlığını korumaya devam edeceğini aktaran Nazarbayev, Ukrayna krizinde yaptıkları çalışmaların Minsk Anlaşması'yla sonuçlandığını anımsattı.

Nazarbayev, sözlerini şöyle tamamladı:

'Biz Suriye görüşmeleri için alan sağlamaya devam edeceğiz. Astana platformu etkin olduğunu gösterdi. Askeri muhalefet rakiplerine taleplerini iletti. En önemlisi somut adımlarda mutabakat sağlandı. İlk kez çatışmalar durduruldu. 4-5 Temmuz'da yapılacak Astana görüşmelerinin daha önce olduğu gibi etkin olacağından umutluyuz.'

Kaynak: AA