'Uludağ Gözlem Festivali' Başladı

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinliğe NASA, TÜBİTAK, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Utrecht Üniversitesinden katılan bilim adamları uzaya ilişkin sunumlar yaptı.

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek 'Uludağ Gözlem Festivali' (AstroFest 2017) başladı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen festivalde AstroFest'e Amerikan Uzay Ajansı (NASA), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Yıldız Teknik Üniversitesi ve Utrecht Üniversitesinden bilim adamları uzay ve gökyüzü bilimine ilişkin sunumlar gerçekleştirdi.

Etkinliğin ilk gününde Türkiye genelinden 462 katılımcı, dev teleskoplarla Jüpiter, Satürn gezegenleri ile Ay'ın yanı sıra yıldız kümeleri, Andromeda, Girdap Galaksileri, Omega, Yüzük Bulutsusunu gözlemleme şansını yakaladı.

NASA'da görev yapan Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe'nin burada ''İnsanoğlunun Mars'a Yolculuğu'' adlı sunumu yoğun ilgi görürken Açıkmeşe, uzay araçlarının nasıl çalıştığını ve kontrol edildiğini, uzay yolculuğu sırasında mekik ve yer mürettebatının nelerle karşılaştığını, teknik detayları katılımcılarla paylaştı.

Mars yolculuğun son derece pahalı bir proje olduğunu aktaran Açıkmeşe, ''25 milyar dolarlık proje en ufak bir hatada çöp olabiliyor. Çok dikkatli ve titiz davranmak zorunluluğumuz var.'' ifadesini kullandı.

AstroFest'e ailesiyle beraber gelen tarihçi Talha Uğurluel de Bursa Büyükşehir Belediyesinin çok önemli bir etkinliğe imza attığını, AstroFest'in geleceğe yatırım yapan bir organizasyon olduğunu kaydetti.

Uğurluel, toplumun bilimsel etkinliklere olan ihtiyacının altını çizerek, ''Hepimiz Ali Kuşçu'yu biliriz ama çoğumuz Ali Kuşçu'yu yetiştiren kişinin Sultan Orhangazi'nin İznik'te yaptırdığı medresede yetişen Kadızade Rumi olduğunu bilmeyiz. Kadızade Rumi, Bursa Ulu Cami mimberine güneş sistemini ve gezegenleri çizmeden önce, İznik'ten Semerkant'a giderek Uluğ Bey rasathanesinde yıldız haritaları çiziyordu.'' dedi.

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Rıfat Bakan ise AstroFest'in her yıl büyüyerek devam ettiğine vurgu yaparak, gök bilimine duyulan ilginin kendilerini mutlu ettiğini ve gelecek yıllar için cesaretlendirdiğini aktardı.
Kaynak: AA