'Madde Bağımlılığı Nefsani Ve İradi Bir Eksiklikten Kaynaklanıyor'

Narconon Türkiye Temsilcisi Dila Tezemir, madde bağımlılığının bir hastalık olmadığını, tamamen nefsani ve iradi bir eksiklikten kaynaklandığını söyledi.

'Madde Bağımlılığı Nefsani Ve İradi Bir Eksiklikten Kaynaklanıyor'
Kurtuluş Vakfı, uyuşturucu, uyarıcı ve alkol bağımlılarına yönelik, ’Narconon Programı’nı Balıkesir’in Edremit ilçesi Kazdağları’nın eteklerinde uygulamaya devam ediyor. Programın Türkiye Temsilcisi Dila Tezemir, Narconon Programı ile ilk defa 2012 yılında tanıştığını ve programın ilk öğrencisi olmasının yanı sıra ilk eğitmenlerinden olduğunu söyledi.

Tezemir, program sayesinde hayatını kazanan 17 yıllık eski bir madde kullanıcısı olduğunu ifade etti.

Programı aldıktan sonra madde bağımlılığının aslında bir hastalık olmadığını, tamamen nefsani ve iradi bir eksiklikten kaynaklandığını öğrendiğini dile getiren Tezdemir, "Aldığımız etik ve ahlak kuralları, objektif eğitimleri ve buna benzer birçok mental eğitimlerle aslında gerçekten kim olduğumu, nefsimi nasıl kontrol etmem gerektiğini, aile sevgisini, insan sevgisini, neden maddeden uzak durmam gerektiğini, her zorlukla kolayca nasıl baş edebileceğimi öğretti. Hepsinden en önemlisi yüreğimde eksikliğinin ne olduğunu bulmama yardım etti aslında her şeyin tek bir cevabı vardı; ‘Allah korkusu’ ve ‘Allah sevgisi’ bu ikisini yüreğinizde taşıdığınız sürece nefsinizi çok daha kolay bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz. Bunu Narconon Programı’nın eğitimleri sırasında öğrendim ve daha fazla idrak edebildim" dedi.



"Hayat yolunda iyiye ve kötüye bizler karar veriyoruz"

İnsanların çok özel canlılar olduğunu belirten Dila Tezdemir, "İnsanlar güçlü yaratılıyorlar, o kadar kıymetli özelliklere sahibiz, yeter ki bunu nasıl anlamamız gerektiğini ve kibire girmeden kontrol ederek faydalı işlerde bu gücü kullanmayı öğrenelim. Ben bunu Narconon Programıyla öğrendim. Sizler de bunu başarabilirsiniz, tertemiz uyuşturucudan uzak bir hayat yaşayabilirsiniz. Çünkü hiç kimse dünyaya kötü olarak gelmiyor. Hayat yolunda iyiye ve kötüye bizler karar veriyoruz. Şimdi soruyorum insanların sizlere küçümseyen ve aşağılayan gözlerle bakmasına sizi kendi maddi çıkarları için kullanmalarına, sizin için canını vermeye hazırken ölse de kurtulsa diyebilecek hale getirdiğin aileni her gün kendinle birlikte diri diri mezara koymaya, tuvalet köşelerinde, köprü altlarında yerlerde sürünmeye, her dakika kolluk kuvvetlerinden kaçarak, torbacı peşinde koşarak hırsızlık yaparak daha sayamadığım bir yığın suçlarla sözde yaşamaya ya da yaşıyormuş gibi yapmaya devam edeceksiniz. Ben sizlerden biriyim bence bunu hak etmiyorsunuz. İşte o yüzden bu program sizin yanınızda bizler buna inandık ve inandığımız işi yapıyoruz. Çare var, çözüm var, ne kadar engel olursa olsun aşmayı öğreten bir program var, yeter ki sizler de buna karar verin" diye konuştu.



"Programın Avrupa’daki faaliyetleri 40 sene önce başladı"

Narconon programının Avrupa’daki faaliyetlerinin 40 sene önce başladığını ifade eden Türkiye Narconon Temsilcisi Dila Tezemir, 1974 yılında İsveç programının değerleri ve etkilerini ilk anlayan ve destekleyen ülke olduğuna dikkat çekti. Tezdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Programın masrafları devletten karşılanmaya devam ediyor. 70 yılların sonlarına doğru, Danimarka’dan ve Berlin’den geçerek, İtalya’ya geldi. Bu dönemde eroinden dolayı her gün insanlar ölüyordu ve fark yaratabilen her yöntem kullanıldı, bazıları şiddetli ve zorlayıcıydı ama yine etkisiz kaldı. İtalyan devleti uyuşturucu problemini başka bir uyuşturucuyla çözmeye çalışarak, bir bağımlılığı başka bir bağımlılıkla yer değiştirdi. Narconon Programı farklıdır. Ne şiddetli ne de zorlayıcı bir program, en büyük özelliği herhangi bir ilaç kullanmadan bağımlılık problemini çözmektedir. Bu da uyuşturucudan yasal bir şekilde para kazanmaya çalışanları rahatsız ediyor."

"Narconon Programı İtalya’da kendini kanıtlayarak, halkın kalbini de kazanmıştır"

Narconon’un İtalya’daki ilk yıllarının kolay olmadığını ve programın çok etkili olduğunun ispatlamış olmasına rağmen birçok bürokratik engellerin hatta suç iddialarının ortaya çıktığını ifade eden Tezdemir, madde bağımlılığından kurtulan gençler ve ailelerinin şahitliği sayesinde engelleri ortadan kaldırdığını belirtti.

Tezdemir, "Kurtulan yüzlerce genç, aileleriyle birlikte Narconon Programı için şahitlik yaparak, sonuçları göstererek engelleri ortadan kaldırdılar. Otuz seneden beri Narconon Programı İtalya’da kendini kanıtlayarak, halkın kalbini de kazanmıştır. Bu Avrupa’daki Narconon’dan aldığım belgelerle ispatlı kısa bir bilgi. Aynı şekilde Türkiye’de yaklaşık 4 yıldır uygulanmasına ve birçok başarı elde etmesine rağmen halen birçok kişi kurum ve kuruluşlar tarafından programla ilgili hiç bir bilgiye sahip olmadan ağır eleştirilere maruz kalıyoruz. Tabi başlangıçta çok daha fazla kapı yüzümüze kapanıyordu, şimdilerde biraz daha fazla kendimizi anlatma imkanı buluyoruz. Amacımız kendimizin hayatımızı geri kazanmamıza sebep olan Narconon ilaçsız eğitim programını kurtulmak isteyen madde bağımlısı kardeşlerimize de öğretmek. Tek isteğimizde insanların ve devletimizin bu programı daha yakından tanıması ve uygulamada kolaylık sağlanıp daha fazla insana ulaşması, çünkü bu program sadece madde bağımlılarına değil, hiç madde ile tanışmayan çocuklarımıza da eğitimler vererek bundan nasıl uzak durmalarını öğreten, ayrıca ailelere ve toplumda nasıl davranmaları gerektiğini anlatan bir program. Sevdiklerini bize emanet ederken insanların yüzlerindeki umut ve bize olan güvenleri bizi onurlandırıyor. Amacımız uyuşturucusuz yeni mutlu bir hayat" dedi.

Kaynak: İHA