Ekonomi Bakanlığı, Güneydoğu'da Tam Saha Pres Uyguluyor

Ekonomi Bakanlığından 100’ün üzerinde bürokrat Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin ev sahipliğinde devlet teşvikleri ve desteklerinde bilinmeyenler ve yeni uygulamaları anlatmak üzere Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde bulunan yaklaşık 250 ihracatçı firmayı yerlerinde ziyaret ederek, sahada ihracatçılarla buluştu.

Ekonomi Bakanlığı, Güneydoğu'da Tam Saha Pres Uyguluyor
Ekonomi Bakanlığı, özel sektörün sağlam adımlarla büyüyerek üretim ve ihracatını artırılmasını sağlamak amacıyla, Türkiye genelinde ihracatçı firmaları tek tek adreslerinde ziyaret ederek verdiği destekleri anlatıyor. Ekonomi Bakanlığı ilk saha çalışmasını Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında Denizli, İzmir ve Ankara illerinde bulunan firmalarla buluşarak gerçekleştirmesinin ardından en kapsamlı çalışmasını Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleştiriyor. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin yaptığı kapsamlı bir organizasyon ile Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez başkanlığında 100’ün üzerinde bakanlık görevlisinden oluşan bir heyet, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis ve Kahramanmaraş illerinde yerleşik 250 firmayı tek tek yerlerinde ziyaret etti. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerini de ziyaret eden Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez başkanlığındaki heyet GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri Başkanı Mahsum Altunkaya’dan bölge ihracatı ve ihracatçının karşılaştığı sorunlar hakkında bilgiler aldı. Ekonomi Bakanlığının başlattığı uygulamayla sahaya inen bürokratların ihracatçı firmaları ziyaret etmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi’nin talimatıyla bakanlık bürokratları ihracatçı firmaları ziyaret ederek onların her türlü sorununu ve ihracatta karşılaştıkları güçlükleri yerinde inceliyor. Bu kapsamda şu ana kadarki en kapsamlı ve en organize ziyaretler Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakanlığımızdan Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez’in başkanlık yaptığı heyette genel müdürler, daire başkanları ve uzmanlardan oluşan 100’ün üzerinde bakanlık görevlisinden oluşan heyet iki gün boyunca Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde bulunan şirketleri bakanlığın farklı genel müdürlüklerinden oluşan 5-6 kişilik gruplar halinde şirketleri kendi adreslerinde ziyaret ederek Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen destekleri konunun uzmanları ilk ağızdan anlattılar. Firmaların ihracat, ithalat, yatırım teşvikleri, serbest bölgeler ve ürün güvenliği denetimi konularında karşılaştıkları sorunları dinleyen uzmanlar bu sorunlara çözüm üretebilmek için gerekli notları aldı. Bizler için çok verimli bir çalışma oldu. Birlik ve beraberlik içerisinde devlet vatandaş işbirliğinin sağlanması elbette birçok konuda olduğu gibi üretim, istihdam ve ihracatımızın arttırılması için de önemli bir gelişme. Hedefleri olan bir ülkeyiz. Bu hedeflerimize ulaşmak için yolumuza çıkan sorunların çözümünü elbette ilgili bakanlıklarımızla el ele vererek yapacağız. Burada Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi başta olmak üzere sahaya inerek öz veriyle çalışan Ekonomi Bakanlığı bürokrat ve uzmanlarına gönülden teşekkür ediyoruz” dedi.



"Firmaların hedefleri ve yol haritaları gelişecek"

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan da Ekonomi Bakanlığının gerçekleştirdiği uygulamayla ihracatçının önündeki birçok bürokratik sorunun çözüleceğine inandıklarını ifade ederek konunun uzmanlarının sahaya inmesinin kendileri için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Sektörün gelişmesi için yeni bir sinerji oluştuğunu ve bir çok firmanın ihracatta yol haritası oluştururken Ekonomi Bakanlığı uzmanlarının verdiği bilgilerin ihracatçılar açısından önemli bir rehber niteliği taşıyacağını da sözlerine ekleyen Başkan Kaplan organizasyonun gerçekleştirilmesini sağlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve bakanlık bürokratlarına teşekkür etti.

"İhracatta yaşanan sorunları el birliğiyle çözeceğiz"

Ekonomi Bakanlığının hizmeti firmalara bürokrat ve uzmanlarıyla bizzat götürmesinin, sorunların sahada ve yerinde, ilk ağızdan tespit edilmesinin çözüm içinde büyük önem taşıdığını ifade eden Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mümülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya ülke olarak kalkınmanın yolunun birlik ve beraberlik içerisinde kenetlenerek sorunların üzerine gitmekten geçtiğini belirtti.

Uygulamanın tamamen bilgilendirme ve ihracatta karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik olarak bu ölçekte ilk kez gerçekleştirildiğine de dikkat çeken Altunkaya, sektörde faaliyet gösteren firmaların bu uygulamadan oldukça memnun olduğunu da sözlerine ekledi.

100’ün üzerinde uzman iki günde 250 firmaya destekleri ve teşvikleri anlattı

Ekonomi Bakanlığımız Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez’in başkanlığındaki 100’ün üzerindeki uzman ekipten oluşan heyet iki gün boyunca Güneydoğu Anadolu’da sahaya inerek adeta tam saha pres yaptı. Bölgede faaliyet gösteren grup şirketler dahil edildiğinde 250 civarında firmayı bire bir ziyaret ederek mal ve hizmetlerde ilk defa ihracat yapmayı planlayan, yurt dışında kalıcı olmaya çalışan ve marka gücünü artırmayı hedefleyen şirketlere yönelik devlet destekleri ve ihracat yapmak amacıyla girdi ithal eden üreticilere vergi muafiyeti sağlayan “Dahilde İşleme Rejimi” konularındaki son düzenlemeleri firma temsilcilerine anlattılar. Ekonomi Bakanlığı heyeti ayrıca Bakanlık tarafından ithalatta uygulanan politikalar, ürün güvenliğine yönelik alınan tedbirler hakkında da bilgiler verdi.

Üretim yerinde incelendi

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez’in başkanlığındaki heyet ziyaret ettikleri firmaların üretim tesislerinde de kısa incelemeler yaparak ürünlerin üretim aşamalarını yerinde inceledi. Gaziantep sanayisinin Türkiye’de önemli bir noktaya geldiğini tespit ettiklerini ifade eden uzmanlar sanayicileri kutlayarak Ekonomi Bakanlığı olarak her türlü sorunun çözümü için gereken çalışmalar yürüteceklerini de belirtti.

Ziyaretler sonrası değerlendirme yapan ihracatçı firmalar da ziyaretlerin kendilerini mutlu ettiğini ve yeni yol haritası oluştururken edindikleri bilgilerin kendileri açısından önemli bir rehber niteliği taşıdığını belirtti.

Kaynak: İHA