Acelle Yayla Şenlikleri Başladı

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde bin 700 rakımlı Acelle Yaylası'nda düzenlenen şenliğe katılanlar Karadeniz kültürünü doyasıya yaşıyor.

Sakaryanın Akyazı ilçesinde bin 700 rakımlı Acelle Yaylası'nda 'Acelle Yayla Şenlikleri' başladı.

Hafta sonunu fırsat bilen vatandaşlar, Akyazı Acelle Yaylası Güzelleştirme ve Yaşatma Derneğince düzenlenen şenlikte doyasıya eğlendi.

Şenlik alanına kurulan stantlarda mısır, dondurma, Karadeniz yöresel ürünleri, yöresel giysileri ilgi odağı oldu. Etkinlik alanında deve ve midillilere yoğun ilgi gösteren vatandaşlar burada fotoğraf çektirdi. Bazı vatandaşlar da gölde sandala bindi.

Yerel sanatçıların sahne aldığı alanda büyük horon halkası oluşturan vatandaşlar, gönüllerince eğlendi.

Acelle Yaylası Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yayla şenliklerinin bu yıl 29'uncusunu yaptıklarını belirterek, 'Acelle Yayla Şenlikleri'nin 10. yılı başkanlığını yapıyorum. Bu etkinliklerimizin devam etmesi için herkesi buraya davet ediyoruz.' dedi.

Akyazı Acelle Yayla Şenliği Organizatörü Necati Selvitop ise Acelle Yaylası'nda 650 yıllık Karadeniz geleneğinin devam ettirildiğini söyledi.

Orta Asya'dan Oğuzların Çepni boyundan Trabzona yerleşen halkın daha sonra Sakarya'ya gelerek bu yaylalara yerleştiğini dile getiren Selvitop, şunları kaydetti:

'Acelle Yayla Şenlikleri ile bu geleneği yaşatıyoruz. Kemençe, davul, zurna, develer, atlar, kemençeli atma türküleri var. Üç gün üç gece gönlümüzce eğleniyoruz. Devletimizden Allah razı olsun gölümüz de yapıldı, yayla düzenlemesi yapıldı. Burada ziyaretçiler sandal sefası da düzenliyor.' diye konuştu.

Akyazı ilçesinin 5 mahallesinden oluşan yaylanın bin 700 rakımı olduğunu ifade eden Selvitop, yaylada her türlü bitki yetiştirildiğini, arıcılık, hayvancılık gibi faaliyetlerin de yapıldığını aktardı.

Kaynak: AA