TİKA'dan Honduras'a Laboratuvar Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Honduras'ta orman zararlılarıyla mücadeleye destek amacıyla laboratuvar kurdu.

TİKA Meksika Program Koordinasyon Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Orta Amerika'da meydana gelen iklim değişikliği ve El Nino doğa olayı neticesinde yaşanan yüksek sıcaklıklar ve uzun süreli kuraklığın, bölgede bitki örtülerinin yeteri kadar su alamaması sonucu güçsüz düşmesine ve güney çam böceğinin yayılmasına sebep olduğu belirtildi.

Güney çam böceğinin kontrol altına alınması kapsamında tespit edilen yararlı böcek türlerinin Honduras'ta üretilmesi için ihtiyaç duyulan biyolojik mücadele laboratuvarının kurulumu TİKA tarafından gerçekleştirildi.

Laboratuvara, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde direnişin simgesi olan Ömer Halisdemir'in ismi verildi.

Laboratuvarın açılış töreninde, Honduras Dışişleri Bakanlığı İkili İşbirliği Dairesi Direktörü Daliver Isis Flores, Vahşi Yaşam Enstitüsü (ICF) İcra Direktörü Misael Leon, Türkiye'nin Honduras Fahri Konsolosu Adolfo Facusse, ICF çalışanları, TİKA ve Orman Genel Müdürlüğü uzmanları katıldı.

ICF İcra Direktörü Leon, törendeki konuşmasında, Türkiye'nin TİKA aracılığıyla verdiği eğitim ve laboratuvar kurulumu desteğinin Honduras için muazzam önem arz ettiğini ifade ederek, Türk halkına samimi desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.

Güney çam böceği 2013'ten beri Honduras'ta 525 bin hektarın üzerinde çam ağacına zarar verdi. Zararlı, Honduras Ulusal Orman Koruma ve Geliştirme ve Korunan Alanlar ile ICF tarafından çeşitli önlemler alınmasına rağmen kontrol altına alınamadı.

Bunun üzerine Türkiye'den Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Zararlıları ile Mücadele Dairesi Başkanlığından bir heyet Honduras'a çalışma ziyaretinde bulunarak yetkililere Türkiye'nin tecrübelerini aktarmış ve böcekle savaşabilecek yararlı tür bulmuştu.

Kaynak: AA