TEB'in Kredi Yoluyla Ekonomiye Desteği 60 Milyar Liraya Ulaştı

TEB'in aktif büyüklüğü 80,4 milyar liraya, kredi yoluyla ekonomiye desteği 60 milyar liraya ulaştı Bankanın ilk yarıda net karı 589,7 milyon lira oldu.

Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB), aktif büyüklüğü 80,4 milyar liraya, kredi yoluyla ekonomiye desteği 60 milyar liraya ulaştı.

TEB ilk 6 aylık finansal tablolarını açıkladı. Bankadan yapılan yazılı açıklamaya göre, TEB'in aktif toplamı 80,4 milyar liraya ulaşırken, net karı 589,7 milyon lira olarak gerçekleşti.

Bankanın ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan krediler, yılın ilk altı ayında toplam aktiflerinin yüzde 75'ini oluşturdu. TEB, toplam 60 milyar TL'lik kredilerin yarıya yakını KOBİ'lere kullandırdı. TEB'in 2017 yılının ikinci çeyreğinde takipteki kredilerinin oranı yüzde 3,17 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde toplam mevduat ise yüzde 4 artarak 51,6 milyar TL'ye ulaştı. Bankanın öz kaynakları yüzde 8 artışla 8,4 milyar TL'ye yükselirken, sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 16,71 oldu.

Açıklamaya göre, banka, KOBİ'lerin küresel anlamda rekabet edebilmeleri ve 'Endüstri 4.0' kavramına adapte olabilmeleri amacıyla TEB KOBİ Akademi çatısı altında Endüstri 4.0 buluşmaları düzenlenmeye başladı. İlk ikisi İstanbul ve İzmir de gerçekleşen TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları ile gelişen teknolojiyle birlikte KOBİ'lerin farkındalık seviyesinin artırılması hedefleniyor.

İhracat potansiyeli olan projeleri ve iş fikrine sahip girişimcileri desteklemek için TEB ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ortaklaşa hayata geçirilen TİM-TEB Girişim Evleri çatısı altında, henüz iş fikri olmayan ya da mevcut iş fikrini geliştirmek isteyen, girişimci olmak ve tasarımcı düşünce yöntemlerini öğrenmek isteyen üniversite öğrencilerine yönelik 'Wake Up' programı geliştirildi.

Program kapsamında öğrencilere iş fikrinin nasıl bulunabileceği, geliştirilebileceği ve doğru ürün, müşteri uyumunun nasıl yakalanacağını konusunda bilgiler aktarılıyor. Bu sayede öğrenciler girişimcilik serüvenine bir adım önde başlayarak henüz iş fikri aşamasında iken girişimcilik ekosistemine giriş, ticarileşme, pazar ihtiyaçlarının doğru analiz edilmesi, müşteri hedef kitlesinin doğru seçilmesi gibi kritik adımları TİM-TEB Girişim Evi ile birlikte öğreniyor.

- İhracat yapan teknolojik firmalara eğitim

Açıklamaya göre, TİM-TEB Girişim Evleri'nin bulunduğu illerde teknoloji şirketlerinin büyüme ve ihracata yönelme dönemlerinde ihtiyaçlarına yönelik başvurabilecekleri merkez olması için alanında uzman eğitmenler tarafından büyüme yönetimi, dış ticaret ve inovasyon konularında eğitimler düzenleniyor.

Bu kapsamda ihracatçı birliklerinde 'Stratejik Büyüme ve Kurumsal Gelişim', 'Şirketlerde Verimlilik İzleme ve Geliştirme Uygulamaları', 'Şirketlerde Pratik Stratejik Yönetim Uygulamaları' hakkında nisan, mayıs, haziran aylarında dört farklı ilde (Edirne, Trabzon, İçel, İzmir) toplam 135 kişiye 20 saat eğitim verildi.

TEB, Petrol Ofisi ve İGSAŞ ile geliştirilen iş birliğiyle anlaşmalı firmalardan TEB Harman Kart ile alışveriş yapan üreticiler, faizsiz dönem avantajı ve ödeme zamanlarını hasat dönemine uygun olarak belirleme gibi imkanlardan yararlanabiliyor.

Banka, Kadın Bankacılığı çatısı altındaki çalışmalarıyla European Business Awards tarafından ödüle layık görüldü. 34 ülkeden 33 binden fazla firmanın başvurduğu European Business Awards’ta TEB, 'müşteri odaklılığı' kategorisinde Ruban d'Honneur (Onur Kurdelası) almayı başaran tek Türk bankası olurken, Avrupa'nın en müşteri odaklı kurumları arasında yerini aldı.

- CEPTETEB'den iki yeni hizmet

Açıklamaya göre, TEB, CEPTETEB dijital bankacılık platformu ile 2017 yılı ikinci çeyrek itibarıyla 420 bin müşteriye ulaştı. CEPTETEB, bu dönemde Türkiye'de bir ilk olan ve şubeye gerek kalmadan tüm süreçleri dijital ortamda tamamlanan CEPTETEB Konut Kredisi ürününü hayata geçirdi. Ayrıca bu dönemde CEPTETEB dijital bankacılığının hayata geçirdiği bir diğer yenilik olan 'Finans Koçu' özelliğiyle, müşteriler bütçelerini dijital ortamda kontrol ederek yönetebiliyor, kısa ve uzun vadeli tasarruf hedeflerini grafiksel gösterimler ile takip edebiliyor.

Bu yılın 2. çeyrek sonu itibarıyla online bankacılığı aktif olarak kullanan müşterin oranı, TEB müşterilerinin yüzde 40'ına ulaştı.

Türkiye'nin ilk özel lisanslı deposunda matbu ürün senedi karşılığında ilk finansman işlemini gerçekleştiren TEB, Elektronik Ürün Senedi'ne (ELÜS) geçiş sonrasında, müşterilerinin ihtiyaçlarına göre sistem altyapısını geliştirdi. TEB, halihazırda öncülük ettiği emtia finansmanındaki tecrübeleri ışığında, lisanslı depoculuk ELÜS finansmanı hizmetini sunmaya başladı.

TEB Kurumsal Bankacılık, TEB Dış Ticaret Merkezleri olarak haziran ayında da Afrika bölgesinde iş yapan müşterilerine yönelik 'Afrika Günü' etkinliği düzenledi.

Kaynak: AA