Parmaklıkları Aşan Mektuplar, Umut Kolisine Dönüşüyor

'Kader mahkumları'nın istek ve ihtiyaçlarını kaleme aldığı mektuplar, eski bir mahkum tarafından kurulan dernekte toplanıyor ve koliye dönüşerek, mahkum ya da yakınlarının yaralarına bir nebze merhem oluyor Kader Mahkumları Derneği Başkanı Necdet Yüksel: 'Her gün 100 civarı mektup, telefon geliyor. Bugüne kadar da 200 bine yakın koli yolladık. Bu insanların ortak derdi belli. Hemen hepsi pişmanlık yaşıyor. İhtiyaçlarını bize yazıyorlar. Türlü türlü isteklerde bulunuyorlar. Aileleri için isteklerde bulunanlar da oluyor' 'Buraya gelen her mektup bir ya da iki koli oluyor. Mahkum bizi tanımıyor, biz de onu ya da ailesini tanımıyoruz. Bu talepleri karşılamak için kolileri oluşturup, ya kendisine ya da ailesine yolluyoruz'

HALİL İBRAHİM BAŞER - 'Kader mahkumları'nın istek ve ihtiyaçlarını kaleme aldığı binlerce mektup, eski bir mahkum tarafından kurulan dernekte toplanıyor ve koliye dönüştükten sonra mahkum ya da yakınlarına gönderiliyor.

Samsun'da ikamet ederken 10 ağaç kestiği için 24 ay hapis cezası alan ve 10 ay cezaevinde kalan Necdet Yüksel, oradaki ortamı ve mahkumların yaşantısını gördükten sonra bir şeyler yapmaya karar verdi.

Bu kapsamda Adalet Bakanlığına gönderdiği yazıya verilen cevapla Türkiye'de mahkumlar için hiçbir yardım kuruluşu olmadığını öğrenen Yüksel, bu alanda faaliyet gösterecek bir dernek kurmaya karar verdi.

Kuracağı derneğin tüzüğünü cezaevinde yazan Necdet Yüksel, tahliye edildikten sonra ilk iş olarak derneği kurdu ve 'kader arkadaşları'yla aileleri ve dış dünya arasında yardım köprüsü oluşturmayı başardı.

Yardımseverlerin derneğe verdiği malzemelerle mahkumların istek ve ihtiyaçlarının yazılı olduğu mektuplar, Beylikdüzü'ndeki dernekte buluşuyor. Kimi mahkum kendisi için kıyafet, kitap, temizlik malzemesi, kimisi çocuğu için oyuncak, bez, koltuk değneği gibi türlü istek, kimisi de dışarıda olan ailesi için taleplerde bulunuyor.

Mektuplardaki istekler dernek çalışanı ve gönüllüler tarafından hazırlanıyor, kolilere konularak, isteğe göre ya mahkuma ya da mahkumların yakınlarına gönderiliyor.

- 'Her mektup bir ya da 2 koli haline geliyor'

Kader Mahkumları Derneği Başkanı Necdet Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cezaevindeyken insanların sürekli 'volta atmasının' dikkatini çektiğini ve bu kişilerin topluma kazandırılması için bir şeyler yapmak gerektiğine karar verdiğini söyledi.

Dernek kurulduktan sonra kendisini tamamen bu işe verdiğini anlatan Yüksel, şunları kaydetti:

'2004'te derneği kurdum. Her gün 100 civarı mektup, telefon geliyor. Bugüne kadar da 200 bine yakın koli yolladık. Bu insanların ortak derdi belli. Hemen hepsi pişmanlık yaşıyor. Mektup sadece cezaevlerinde yazılıyor artık. İhtiyaçlarını bize yazıyorlar. Çeşitli isteklerde bulunuyorlar. Aileleri için isteklerde bulunanlar da oluyor. Buraya gelen her mektup bir ya da iki koli oluyor. Mahkum bizi, biz onu ya da ailesini tanımıyoruz. Bu talepleri karşılamak için kolileri oluşturup, ya kendisine ya da ailesine yolluyoruz. Veren alanı tanımıyor.'

Yüksel, sadece eşya değil hukuk desteği isteyenler de bulunduğunu belirterek, 'Okula gidenler, üniversiteye hazırlananlar var. Bunun için kitap istiyorlar. Üniversiteyi kazananlara burs ayarlamaya çalışıyoruz. Alanlarına göre kitap istiyorlar. Üniversite okuyanlar sabah çıkıyor, akşam dönüyor. Okula giderken yol yemek parası gibi ihtiyaçları olanlar var. Bunları istiyorlar. İlkokul mezunu olarak girip, üniversite mezunu olarak çıkanlar var. Hepsinin taleplerini karşılamaya çalışıyoruz.' diye konuştu.

- 'Yabancı mahkumlar ve yurt dışındaki Türk mahkumlar da var'

Yabancı uyruklu mahkumların da kendilerine ulaştığını dile getiren Yüksel, şöyle devam etti:

'Cezaevlerinde 94 ülkeden 4 bine yakın yabancı uyruklu mahkum var. Onlar da yazıyor. Kimisi Türkçe yazıyor. Bu imkanı olmayanlar da kendi dilinde yazıyor. Bunları Türkçe'ye çeviriyoruz. İhtiyacını karşılıyoruz. Bu kişilere de kendi dilinde mektup yazıyoruz. Hristiyan olanlar İncil istiyor. Bunun dışında içine kendi dilinde Kuran-ı Kerim'in yanı sıra efendimizin hayatını içeren kitaplar da yolluyoruz. Bu yolla Müslüman olanlar da çıkıyor. Yurt dışındaki cezaevlerinde yatan Türk vatandaşları da var. 124 ülkede 21 bin Türk mahkum var. Bunlarla ilgili de yardım çalışması yapıyoruz. Onlara ulaşmak çok kolay olmuyor. Çünkü prosedürleri falan var.'

Kader Mahkumları Derneği Başkanı Necdet Yüksel, mektuplarda çok duygu ve pişmanlık yüklü şeyler yazdığını, bazı vatandaşların derneğe gelerek mektupları bizzat okuduğunu, bazılarının da ibret alması çocuklarını getirip, mektupları okuttuğunu aktardı.

Yüksel, derneğin 7 gün 24 saat açık olduğunu kaydederek, 'Evlenmek isteyenler de yazıyor. Mesela en son bir kişi yazdı. 13 senedir cezaevinde bulunduğunu, bir senedir nişanlı olduğunu ve düğününü yapmak istediğini ancak maddi durumunun iyi olmadığını söyleyerek, bizden beyaz eşya, yatak odası salon takımı gibi şeyler istedi. Bu gibi yuvalarını kurmak isteyenler de çıkıyor. Hepsine elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA