Kıbrıs Konferansı'nın Sonuçsuz Kalması

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu: 'Son iki yıllık müzakere sürecinde Cumhurbaşkanı Akıncı'nın kritik dönemlerde aldığı inisiyatiflerin ve gösterdiği kararlılığın onda birini Rum lider Anastasiadis de yapabilseydi, şu anda farklı bir noktada olurduk'.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasına ilişkin, 'Son iki yıllık müzakere sürecinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın kritik dönemlerde aldığı inisiyatiflerin ve gösterdiği kararlılığın onda birini Rum lider Nikos Anastasiadis de yapabilseydi, şu anda farklı bir noktada olurduk.' değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Burcu yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yıllardır sürdürdüğü en büyük yanlışın, 'Kıbrıs Türk halkını ve onun seçilmiş liderini küçümsemek, eşit görmemek, hatta yok saymak olduğunu' ifade etti.

- 'Rum tarafı Kıbrıs Türklerinin iç dinamiklerini görmezden geldi'

Rum tarafının, Kıbrıs Türklerinin iç dinamiklerinin görmezden geldiğini belirten Burcu, 'Bu geçmişte de böyleydi, şimdiki Cumhurbaşkanı Akıncı'ya karşı da böyle.' ifadesini kullandı.

Barış Burcu, Rum tarafının ciddi bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

'Bu yönde adımların atıldığını görmekten en çok Kıbrıslı Türkler memnun olacak. Son iki yıllık müzakere sürecinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın kritik dönemlerde aldığı inisiyatiflerin ve gösterdiği kararlılığın onda birini Rum lider Nikos Anastasiadis de yapabilseydi, şu anda farklı bir noktada olurduk. Ama ne yazık ki Mont Pelerin'de, Cenevre'de ve son olarak Crans-Montana'da da Rum tarafı uzlaşma yönünde bir kararlılık sergileyememiştir. Tek amaçları, çözümsüzlüğün sorumluluğunu Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin üzerine yükleyebilmek için taktikler geliştirmek olmuştur. Bunu başaramayınca da herkesle kavga eder duruma düşmüşlerdir.'

Kaynak: AA