Antalya Serbest Bölgenin Ticaret Hacmi Artıyor

ASBAŞ Genel Müdürü Gürses: 'Geçen yılın ilk 6 ayında 320 milyon dolar olan ticaret hacmi, bu yılın 6 ayında 340 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yıl sonu hedefimiz yaklaşık 700 milyon dolarlık ticaret hacmi' '2017'nin 6 ayında Antalya Serbest Bölgeden ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 6,2 arttı'

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, bu yılın ilk yarısında bölgenin ticaret hacminin 340 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Gürses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serbest bölgede 33'ü yabancı sermayeli 101 firmanın bulunduğunu söyledi.

Firmaların 55'inin yat sektöründe faaliyet gösterdiğini aktaran Gürses, serbest bölgede çok ciddi bir yat üretim kümelenmesi olduğuna dikkati çekti.

50 metreden uzun yatların karadan denize indirilmesi, denizden de karaya çıkarılması için yeni bir sistem yapılacağını anlatan Gürses, rıhtımın halen 120 metresinin yat bağlama için kullanıldığını ifade etti.

Gürses, bunun 250 metreye çıkartılması için çalışma halinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

'Burası 30 yıllık bir serbest bölge. Su ve kanalizasyon kanallarının yenilenmesinden asfalt çalışmasına, yolların genişletilmesinden tel örgülerin yenilenmesine, aydınlatmaya kadar ciddi bir altyapı yatırımı planlıyoruz. Yaklaşık 50 milyon liralık bir yatırım programımız var. 2017'nin ilk 6 ayında Antalya Serbest Bölgeden ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 6,2 arttı. Geçen yılın ilk 6 ayında 320 milyon dolar olan ticaret hacmi, bu yılın 6 ayında 340 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yıl sonu hedefimiz yaklaşık 700 milyon dolarlık ticaret hacmi. Bu hedefe rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyorum.'

Serbest bölgelerle Türkiye arasında yapılacak ticarette ödemenin sadece Türk lirası yapılması zorunluluğu getirildiğini anımsatan Gürses, serbest bölgede bununla ilgili düzenlemelere başladıklarını kaydetti.

Firmaların yurt dışıyla yapacakları ticarette böyle bir kısıtlamanın olmadığını, Türkiye ile ticarette Türk lirası zorunluluğunun getirildiğini aktaran Gürses, sene başında Serbest Bölgeler Kanununda yapılan değişiklikle birtakım kolaylıkların getirildiğini vurguladı.

Gürses, serbest bölgede çıkarılan atıkların bölge dışına çıkartılmasıyla ilgili bürokrasinin kolaylaştırıldığını, artık atıkların daha basit ve hızlı şekilde çıkarılabildiğini ifade etti.
Kaynak: AA