Milyon Dolarlık Gasp Şüphelilerine Dava

Güngören'de bir araçta taşınan 1 milyon doların silah tehdidiyle gasbedilmesine karıştığı öne sürülen 14 kişi, 5 yıl ile 17 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıkacak.

Güngören’de takip ettikleri araçtaki 1 milyon doları gasbettiği ileri sürülen 14 kişi hakkında, 'nitelikli yağma', 'nitelikli yağmaya yardım etme' ve 'nitelikli hırsızlık' gibi suçlardan 5 ile 17 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 24 Ekim 2016’da Muhammed Namık Abdurrahman Al Chalabi’nin Fatih’teki iş yerine 1 milyon dolar geldiği, bu parayı alıp şirkete götürmeleri için çalışanları Orhan Çalın ve Yusuf Şakir Hasan’ı görevlendirdiği aktarıldı. Bu kişilerin parayı Güngören Merter’de bulunan şirkete götürmek için araçla yola çıktıkları belirtilen iddianamede, şüphelilerin de aracı takibe başladıkları anlatıldı.

İddianamede, araç Merter’de kırmızı ışıkta durduğu sırada açık camdan silah uzatan bir şüphelinin Çalın ve Hasan’ı araçtan indirdiği ve şüphelilerin iki çalışanı silah zoruyla başka bir araca bindirdiği anlatıldı. Gaspçıların aracın arka koltuğunda bulunan çantadaki 1 milyon doları yağmaladığı bilgisi verilen iddianamede, şüphelilerin Çalın ve Hasan’ı da bir süre ilerledikten araçtan indirdiği ve çalıntı aracı terk ettiği kaydedildi.

- Kılık değiştirmek için peruk ve takma sakal temin edilmiş

Şüphelilerin olay tarihinden önce yağma veya hırsızlık suçları için aralarında görüşerek hazırlık yapmaya başladıkları, suçta kullanılacak silah, polis kartları, plakalar, araç cam filmleri, polis süsü vermek için araçlara 'çakar' olarak bilinen lambaların ve siren sisteminin takılması, kelepçe, silah temin edilmesi, kılık değiştirmek için peruk, sakal temini, güzergah çalışması, yüklü miktarda para nakillerinin araştırılıp izlenmesi gibi faaliyetler yürüttüğü, bu faaliyetler kapsamında sürekli görüştüğü ve telefonla bağlantı kurduğuna dikkat çekilen iddianamede, bu çerçevede bir kafeteryanın buluşma yeri olarak kullanıldığı savunuldu.

İddianamede, şüpheliler B.D, H.T. ve S.Ç’nin araç temin ederek, bu araçlara çakar sistemi taktıkları, diğer şüpheliler E.Ö. ve K.A’nın da silah temin ettikleri öne sürülerek, R.K’nin aracı diğer şüpheli S.B’nin kullanımına verdiği, bu araca da çakar ve ikiz plaka takıldığı belirtildi.

Şüpheli S.E’nin Kapalıçarşı’da mücevherat işiyle uğraştığı, şüphelileri ve mağdurları tanıdığı, para nakillerini takip ettiği, diğer şüphelilerle telefon konuşması yaptığı savunulan iddianamede, olay öncesi ve sonrasında şüpheliler İ.A, E.Ö. ve D.B’nin buluşup beraber dolaştığı, şüpheli polis memuru S.B’nin de araçlara siren takılması, ikiz plaka temini ve plakaların değiştirilmesinde yardım ettiği şüphelilerle bağlantılı olduğu iddia edildi.

Şüphelilerin yapılan araştırmalar sonucunda yakalandığı bildirilen iddianamede, yapılan aramalarda tabanca, polis tanıtma yelekleri, kelepçe, kar başlığı, telsiz ve komando bıçağı ele geçirildiği kaydedildi.

- Şüpheliler ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak

Şüpheliler, B.D, D.B, H.T, İ.A, K.A, R.K, S.Ç, S.E. ve S.B. hakkında 'nitelikli yağmaya yardım etme' suçundan 5 yıldan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, diğer şüpheliler C.A, E.Ö, İ.Ç. ve Y.A. hakkında 'nitelikli yağma' suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, şüpheli U.K'nin ise 'nitelikli hırsızlık' ve 'nitelikli yağmaya yardım etme' suçlarından 10 yıldan 17 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Davanın duruşması ilerleyen günlerde Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Kaynak: AA