Gürcistan Cumhurbaşkanı Yabancı Medya Temsilcileriyle Buluştu

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili: 'Güney Osetya'da yasa dışı faaliyet gösteren Rus askerleri, Tiflis merkez yönetiminin kontrol ettiği bölgelere doğru, sözde sınır hattı olarak, tel örgülerini sürekli taşıyor. Ruslar düşünüyor ki biz bir zaman sonra buna alışacağız. Biz işgale hiçbir zaman alışamayız'

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, ülkesinden tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili 'Ruslar düşünüyor ki biz bir zaman sonra buna alışacağız. Biz işgale hiçbir zaman alışamayız.' dedi.

Margvelaşvili, ülkede faaliyet gösteren yabancı medya kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelerek, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'nin 31 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında Gürcistan'a gerçekleştireceği resmi ziyaret, ülkenin toprak bütünlüğü sorunları ve dış politikası hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Tiflis'teki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen toplantıda, Rusya-Gürcistan ilişkilerine değinen Margvelaşvili, Rusya'nın Gürcistan'ın özgürlüğünü, gelişmesini ve kalkınmasını durdurmak için 'işgalci politika uyguladığını' söyledi.

Rusya'nın Gürcistan'ın topraklarını işgal etmeye 2008'deki savaş zamanında değil çok daha önce 1990'lı yıllarda başladığını belirterek, şunları kaydetti:

'Rusya işgal politikası uygulayarak bağımsız ve egemen Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasını durdurmak istiyor. Güney Osetya'da yasa dışı faaliyet gösteren Rus askerleri, Tiflis merkez yönetiminin kontrol ettiği bölgelere doğru, sözde sınır hattı olarak, tel örgülerini sürekli taşıyor. Ruslar düşünüyor ki biz bir zaman sonra buna alışacağız. Biz işgale hiçbir zaman alışamayız.'

Barış politikası uygulamaya, sorunu diplomatik yollarla çözmek için mücadeleye devam edeceklerine dikkati çeken Margvelaşvili, ekonomik güçlenmenin ve kalkınmanın şart olduğunu vurguladı.

ABD Başkan Yardımcısı Pence'nin ziyaretine de değinen Margvelaşvili, 'Bu ABD'nin bize verdiği önemli bir destektir. Tabii ki Başkan Yardımcısı'nın ülkemizi ziyaret etmesi önemlidir ve ABD ile Gürcistan arasındaki iş birliğinin, desteğin yansımasıdır.' diye konuştu.

Margvelaşvili, ülkesinde 30 Temmuz-12 Ağustos tarihleri arasında yapılacak ve Türkiye'nin de katılacağı 'Noble Partner 2017 Çok Uluslu Tatbikatı'na değinerek, söz konusu tatbikatın kimseyi tedirgin etmemesi gerektiğini, Gürcistan Silahlı Kuvvetleri, NATO ve ortaklarıyla uyum içinde gerçekleştirileceğini ifade etti.
Kaynak: AA