Güney Kore'de Sanatçıların 'Kara Listeye' Alınması Davasında Karar

Eski Devlet Başkanlığı Sekreteri Kim'e 3, eski Kültür Bakanı Ço'ya 2 yıl hapis cezası verildi Ço'nun cezası ertelendi.

Güney Kore'de, Kültür Bakanlığının eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'ye karşı eleştirel tavırları nedeniyle bazı sanatçıları 'kara listeye' alarak devlet desteğinden mahrum bırakmasıyla ilgili sanatçılar tarafından nisan ayında açılan dava karara bağlandı.

Yonhap ajansının haberine göre, Seul Merkez Bölge Mahkemesinde görülen davada, eski Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Kim Ki-çun'a görevini kötüye kullanma, baskı ve yalancı şahitlik suçlamalarıyla 3 yıl hapis cezası verildi.

Davanın başka bir önemli sanığı eski Kültür Bakanı Ço Yoon-sun'a 2 yıl ertelenmiş hapis cezası veren mahkeme eski Bakan'ın tahliyesine hükmetti.

Kim ile aynı suçlamalar yöneltilen Ço, sadece parlamentoda yalan beyanda bulunmaktan hüküm giydi.

Mahkeme, davadaki diğer 5 sanığı da 'kara liste oluşturma ve yönetme' suçlamasıyla 1,5 ila 2 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Katılımcı Demokrasi Halk Dayanışması Derneği, 16 Nisan'da 8 sanatçı ve kültür vakıflarının, görevinden azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye ve eski yardımcıları aleyhine dava açtığını açıklamıştı.

Aralarında Güney Kore'nin ödüllü yazarı Han Kang ve yönetmeni Park Çan-wook'un da bulunduğu binlerce ismin yer aldığı listenin, muhalif olarak algılananlara devlet desteği sağlanmasını önlemek amacıyla hazırlandığı iddia edilmişti.

Eski Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Kim Ki-çun, böyle bir listeden haberi olmadığını savunurken, eski Kültür Bakanı Ço Yoon-sun listeyi geçen yıl öğrendiğini itiraf etmişti. Ço ve Kim daha sonra tutuklanmıştı. Güney Kore Kültür Bakanlığı 'kara liste' konusunda sanatçılardan özür dilemiş ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınacağını duyurmuştu.
Kaynak: AA