CHP Grup Başkanvekili Özel Açıklaması

'Bugün saat 01.00'de yüksek trajlı gazetelerde manşet değiştiren, tüm internet sitelerinde sabaha kadar kalan, Twitter'de birinci sıraya yerleşen ve bizim gözlemlediğimiz kadarıyla dünyada 600'ün üzerinde internet sitesinde flaş haber olarak verilen bir eylemle Türkiye'de, milletin vekilinin söz hakkının nasıl kısıtlandığını, Meclise nasıl sansür getirildiğini dosta, düşmana duyurduk'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurul salonunu terketmeme eylemlerine ilişkin, 'Bugün saat 01.00'de yüksek trajlı gazetelerde manşet değiştiren, tüm internet sitelerinde sabaha kadar kalan, Twitter'de birinci sıraya yerleşen ve bizim gözlemlediğimiz kadarıyla dünyada 600'ün üzerinde internet sitesinde flaş haber olarak verilen bir eylemle Türkiye'de, milletin vekilinin söz hakkının nasıl kısıtlandığını, Meclise nasıl sansür getirildiğini dosta, düşmana duyurduk.' dedi.

Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, TBMM İçtüzüğü değişikliği teklifinin görüşmelerinin ardından TBMM Genel Kurul salonunu terketmeme eylemi yaptıklarını anımsattı.

'Bir iktidar partisi, bir tane de kendini iktidar sanan şizofrenik bir muhalefet anlayışı, İçtüzüğü de anayasayı değiştirdikleri gibi omuz omuza, kol kola değiştirmeye kalktılar.' diyen Özel, teklif getirilirken partililerine, 'istermisiniz bunu temel kanun olarak getirsinler' dediğini, diğer grup başkanvekillerinin gülerek, 'o kadar da yapmazlar' dediklerini anlattı.

Teklifin 'temel kanun' olarak TBMM Genel Kurulunda görüşüldüğünü belirten Özel, 'Muhalefetin söz haklarını, sürelerini kısaltıyorlar. Bazı söz haklarını kaldırıyorlar. Dentim olanaklarını daraltıyorlar. Yanlarına kalacak sanıyor. Kalmayacağını dün akşam gösterdik.' diye konuştu.

Özel, şöyle devam etti:

'Dün akşam saat 01.00'de yüksek trajlı gazetelerde manşet değiştiren, tüm internet sitelerinde sabaha kadar kalan, Twitter'de birinci sıraya yerleşen ve bizim gözlemlediğimiz kadarıyla dünyada 600'ün üzerinde internet sitesinde flaş haber olarak verilen bir eylemle Türkiye'de, milletin vekilinin söz hakkının nasıl kısıtlandığını, Meclise nasıl sansür getirildiğini dosta, düşmana duyurduk. Çünkü AKP, bunu istedi, çağırdı. Ön gösterimdeyiz. AKP, bu ön gösterimden umut ediyorum dün akşam memnun kalmıştır.

Onlara söyledik. Biz, muhalefet yapmak için halktan aldığımız bu görevin bilincinde, inancında, bu bilgi birikiminde ve kararlılıkta olduktan sonra deveyi iğne deliğinden geçiririz yine sizin, sarayın istediği gibi teslim olmuş bir parlamento yapmayız.'

- 'Birlikte halkın karşısına çıkalım'

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın, kendilerini 'ergenler gibi davranmakla' suçladığını belirten Özel, 'Ergen gibi davranışların temelinde, gençlerin, birbiri ile daha iyi tanışması açısından birbirine çıkma teklif etmesi vardır. Ben de 'Ergen gibi davranıyor' diyen Bülent Turan'a çıkma teklif ediyorum. Gelsin insan içine çıkalım beraber. Gel birlikte halkın karşısına çıkalım. Sokaklara, medyanlara çıkalım; oralardaki adalet talebini, parktaki, bahçedeki, manavdaki, camideki, cemevindeki adalet talebini hep birlikte görelim.' ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun salı günü yaptığı konuşmasında 'Cumhuriyet gazetesi iddianamesini hazırlayan savcının FETÖ'cü olduğunu' söylediğini anlatan Özel, bir başsavcının bunun üzerine açıklama yaptığını söyledi. Özel, 'Bu iki belge, Murat İnan'ın, Cumhuriyet dosyasını hazırlayan savcı olduğunu ve o kişinin FETÖ'den ihraç edildiğini ispatlıyor. Bu vakitten sonra hem tarafsızlığını kaybetmiş hem de gerçekleri bilerek, kasten çarpıtan İstanbul'da bu açıklamayı yapan başsavcının meslek ahlakı ve onuru gereği istifa etmesi gerektiğini değerlendiriyoruz.' dedi.

Gazetecilerin, 'Ahmet Davutoğlu üzerinden MHP ile karşılıklı açıklamalar var; nasıl değerlendirirsiniz?' sorusu üzerine Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, belli konularda 'bir mahkumiyet ve mahcubiyet içinde kendisinden beklenen tavrı devam ettirdiğini' öne sürdü. Özel, 'Aslında Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP arasında ne derin ayrılıklar olduğunu yakından takip ediyoruz. Karşılıklı açıklamalarla görüyoruz. İbret verici açıklamalardır.' görüşünü savundu.

Bir soru üzerine Özel, anayasa değişikliği oylamasında 'hayır' oyu verenlerin, birlikte 432 kilometre yol yürüdüğünü, arkalarında bir tane pet şişe bile bırakmadığını kaydederek, 'Birkaç tane siyasi mevta bıraktı; kendi tercihleri sonucunda. Biz, bir yanlış yapmazsak Tayyip Erdoğan, uykusuz geceler geçirmeye, 'öne çeker mi' denilen seçimi 'keşke yapmamanın bir yolunu bulsam' demeye ve dudağı uçuklayarak, bu özgüveni yüksek yeni muhalefet siyasetini, imrenerek, kıskanarak, çıldırarak takip etmeye devam edecek.' dedi.

Özel, Merve Kavakçı'nın büyükelçi olarak atanmasıyla ilgili bir soruya,'Türk vatandaşlığından, Amerika vatandaşı olduğu için çıkarılmıştı. O zamanlar ettiği yemin çok konuşulmuştu. Halen Amerika vatandaşı, ettiği yemin duruyor. Herkesin, Amerikan vatandaşı olunurken edilen yemine ve bu kişinin şimdi Türkiye'yi bir büyükelçi olarak temsil ediyor olmasına dönüp bakması lazım.' yanıtını verdi.

Kaynak: AA