Lübnan'daki Suriyeli Türkmen Sığınmacılar

Humuslu Türkmen Turfa: 'Buradaki yaşamımız çok zor. Pasaportumuz bile yok ama ne yapalım, Allah'a şükrediyoruz. İş bulmak çok zor, bulsak da çok az ücret veriyorlar. Türkiye'deki Suriyeli mültecileri görünce, Türkiye'ye gitmek istiyoruz' Suriyeli Türkmen Muhammed: 'Türkmeniz, Humus toprağındanız. Yaşadığımız yerler 6 senede harap oldu. Burada, Baalbek'te zor şartlarda yaşıyoruz. Özellikle son ikiüç senedir çok zorlanıyoruz. Önceleri iyiydi şimdi iyi değil. Buradaki herkes gibi ben de Türkiye'ye gitmeyi çok istiyorum'

FURKAN GÜLDEMİR - Suriye'deki iç savaştan kaçarak Lübnan'ın kuzeydoğusundaki kamplara sığınan Türkmen mülteciler, bu ülkede zor şartlar altında yaşamlarını sürdürüyor.

İç savaş sebebiyle doğdukları toprakları terk etmek zorunda bırakılan Suriyeli Türkmenler, Lübnan'ın Baalbek şehri yakınlarında yer alan Duris köyüne sığındı. Burada kısıtlı imkanlarla yaşam mücadelesi veren Türkmen sığınmacılar, Birleşmiş Milletlerin yardımlarının da yetersiz olduğunu belirtiyor.

Türkmen aileler, kurdukları küçük ve kullanıma elverişsiz çadırlarda, kışın soğuğu ve yaz mevsiminin sıcağından doğrudan etkilenirken, Suriye'deki savaşın bir an önce bitmesini ümit ediyor.

Kamptaki çadırlarında mutfak eşyalarını muhafaza etmek için karton kutular kullanan kadınlar, yemek pişirmek için de çevreden yakacak maddeler topluyor. Çocuklar ise tüm bu olumsuzluklara rağmen oyun oynamaya devam ediyor.

- 'Türkiye'ye gitmek istiyoruz'

AA muhabirine konuşan Humuslu Türkmen Raif Turfa (20) 2014'te Lübnan'a geldiğini hatırlatarak, 'Buradaki yaşamımız çok zor. Pasaportumuz bile yok ama ne yapalım, Allah'a şükrediyoruz. İş bulmak çok zor, bulsak da çok az ücret veriyorlar. Türkiye'deki Suriyeli mültecileri görünce, Türkiye'ye gitmek istiyoruz.' dedi.

Subhi Muhammed (64) de 'Türkmeniz, Humus toprağındanız. Yaşadığımız yerler 6 senede harap oldu. Burada, Baalbek'te zor şartlarda yaşıyoruz. Özellikle son iki-üç senedir çok zorlanıyoruz. Önceleri iyiydi şimdi iyi değil. Buradaki herkes gibi ben de Türkiye'ye gitmeyi çok istiyorum.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi yakından takip ettiklerini ifade eden Muhammed özellikle 'Diriliş Ertuğrul' dizisini beğenerek izlediklerini söyledi. Muhammed, 'Bu diziyi izleyince çok mutlu oluyoruz. Ertuğrul ve Turgut'a çok selam ediyorum.' diye konuştu.

- 400 Türkmen aile var

Hamid Turfa (35) da Lübnan'a 2012'de Humus'tan geldiğini belirterek, şunları dile getirdi:

'Buradakilerin çoğu Türkmen. Hayat şartları çok zor. Devlet dairelerinde evraklarımızı yenilemekte sıkıntı çekiyoruz. Çok para isteniyor. Burada yaklaşık 400 aile var. Herkes bir şekilde çalışıyor. Bazen BM'den yardım geliyor ama yetmiyor. Türkiye'deki kardeşlerime ve Türkiye'ye çok selam olsun.'

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, Lübnan'da kayıtlı 1,2 milyon civarında Suriyeli mülteci bulunuyor. Lübnan yönetimi ise Suriyeli mültecilerin sayısının 1 buçuk milyonun üzerinde olduğunu belirtiyor.

Kaynak: AA