Kolombiya Hükümeti İle ELN Görüşmelerinin Üçüncü Turu

Hükümetin Başmüzakerecisi Restrepo: 'ELN, sivillere karşı düşmanca tavrına son vermedikçe bir ateşkes olmayacak'.

Kolombiya hükümetinin, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile yaptığı görüşmelerdeki Başmüzakerecisi Juan Camilo Restrepo, örgütün sivillere yönelik düşmanlığını devam ettirdiği sürece bir ateşkesin olmayacağını açıkladı.

Restrepo, ELN'den yapılan, 3 ay içinde ateşkes sağlanabileceği açıklamalarına ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu.

ELN ile muhtemel bir ateşkesin teknik yönleri ya da ilgili bir konunun konuşulmadığını vurgulayan Restrepo, 'ELN, sivillere karşı düşmanca tavrına son vermedikçe bir ateşkes olmayacak.' ifadesini kullandı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, ELN'nin müzakere heyetinden Bernardo Tellez, üç ay gibi bir sürede ateşkesin sağlanmasını beklediklerini belirtmişti.

Kolombiya hükümeti ve ELN 24 Temmuz'da Ekvador'un başkenti Quito'da üçüncü tur görüşmelere başlamıştı.

Taraflarında 7 Şubat-6 Nisan ve 16 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında yaptıkları ilk iki görüşmeden, birlikte belirleyecekleri pilot bölgede mayın temizliği yapma kararı çıkmış, ateşkes sağlanması yönünde bir mutabakat sağlanamamıştı.

Kolombiya ve yaklaşık bin 500 militana sahip ELN arasındaki görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yürütülüyor.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da, yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.
Kaynak: AA