İş Dünyası Türk-Alman İlişkilerinin Düzelmesini İstiyor

MÜSİAD Kuzey Ren Vestfalya teşkilatı Yönetim Kurulu Üyesi Bilen: 'İş adamları olarak en kısa zamanda Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin daha iyi bir noktaya gelmesini istiyoruz' İş adamı Cambaz: 'Alman siyasetçiler oylarını arttırmak amacıyla Türkiye gibi önemli bir ülkeyle ilişkileri bozmayı göze alıyorlar, bu doğru bir politika değil'.

MESUT ZEYREK - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) teşkilatı Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Bilen, 'İş adamları olarak en kısa zamanda Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin daha iyi bir noktaya gelmesini istiyoruz.' dedi.

Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya ve Türkiye arasında ticaret yapan Türk kökenli iş adamları olarak son dönemlerde gerilen Türk-Alman ilişkilerinin bir an önce düzelmesini istediklerini söyledi. Türkiye ile Almanya arasındaki geçmişe dayalı köklü ekonomik ilişkiler olduğunu hatırlatan Bilen, ilişkilerin tekrar normalleşmesi gerektiğini ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Almanya'da yaşayan Türklere yönelik mektubunu da değerlendiren Bilen, Gabriel'in mektubunda Almanya'da yaşayan Türk kökenli vatandaşlara sahip çıktığını ima ettiğini ancak bu insanların Türkiye'nin bir parçası olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Bilen, 'Biz, Türkiye ile Almanya'nın arasının daha uzun süre açık olmasını ve daha fazla bozulmasını istemiyoruz. Çünkü Türkiye ve Almanya'nın kendi arasında çok ciddi rakamlara ulaşan ticari ilişkileri var, bunu göz ardı edemeyiz. Buradaki iş adamlarımızın da Türkiye ile ciddi bir bağı var.' diye konuştu.

'İş adamları olarak en kısa zamanda Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin daha iyi bir noktaya gelmesini istiyoruz.' diyen Bilen, 'Hem burada yaşayan hem de Türkiye'de yaşayan insanlarımız için bu çok önemli. Burada Türkiye'yi seven çok sayıda Alman var. Alman siyasilerinin inatlarından vazgeçmesini istiyorum, hem de Türkiye'de yapılması gereken ne varsa yapılmasını bekliyorum.' ifadelerini kullandı.

İkili iyi ilişkilerin her iki tarafın da menfaatine olduğunu belirten Bilen, şöyle devam etti:

'Türkiye'den buralara gelip uluslararası alanda yatırım yapmak isteyen iş adamlarımız var. Bu iş adamlarımızın sayısı gittikçe artıyor. Burada yeni nesil veraseti bulamayan ve kapanmaya yüz tutmuş şirketlerin bir evliliğe ihtiyacı var. Avrupa içinde Türk iş adamlarının böyle bir potansiyele sahip olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla kapanmaya yüz tutmuş Alman şirketlerini alabilecek Türkiye'de müteşebbis ruhunun olduğunu görüyorum.'

- 'Türkiye iç siyaset malzemesi yapılmamalı'

Almanya'nın Köln kentinde faaliyet gösteren bir uluslararası ithalat firmasının sahibi olan Mehmet Cambaz, Almanya'da eylül ayında yapılacak parlamento seçimlerini hatırlatarak, siyasilerin oylarını arttırma amacıyla Türkiye gibi önemli bir ülkeyle ilişkileri bozmayı göze aldıklarını, bunun ise doğru bir politika olmadığını kaydetti.

Türkiye ile Almanya halkları arasında bir sorun olmadığını, sorunun daha çok siyasi olduğunu belirten Cambaz, şöyle konuştu:

'Alman siyasetçiler Türkiye'yi iç politikaya malzeme yapıyor. İki ülke arasında sorun olması biz iş adamlarını haliyle tedirgin ediyor. Şu an üzerimizde aşırı şekilde bir baskı var. Bu ister istemez Almanlarla yaptığımız ticarete de yansıyor. Biz işlerimizi aksatmamalıyız ve soğuk kanlı şekilde konuları izah etmeliyiz. Çalışarak ve güçlü olarak bu sorunları zamanla aşacağımızı düşünüyorum.'

Kaynak: AA