Gambiya Eski Devlet Başkanı Jammeh İçin İade Talebi

Gambiya Devlet Başkanı Barrow: '22 yıllık süre boyunca her türlü acımasızlık ve insan hakkı ihlali soruşturulacak ve sorumlu insanlar yargılanacak. Şüphesiz bundan taviz veremeyiz'

Gambiya Devlet Başkanı Adama Barrow, Ekvator Ginesi'nde bulunan bir önceki devlet başkanı Yahya Jammeh'in iadesinin talep edileceğini açıkladı.

Barrow, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Jammeh'in iktidarda kaldığı dönemi işaret ederek '22 yıllık süre boyunca her türlü acımasızlık ve insan hakkı ihlali soruşturulacak ve sorumlu insanlar yargılanacak. Şüphesiz bundan taviz veremeyiz.' dedi.

Barrow, Gambiya Yüksek Mahkemesi tarafından son iki aydır Jammeh ile bağlantılı olduğu ileri sürülen ve Gine Bissau ile Moritanya'ya iltica eden eski üst düzey askerlere yönelik yakalama kararı çıkarıldığını dile getirdi.

Jammeh'in iadesi için yasal süreci bekleyeceklerini ifade eden Barrow, bunun için yurt dışında bulunan ve haklarında yakalama kararı çıkartılan üst düzey askerlerin iadesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Jammeh sonrası iktidara gelen Barrow yönetiminin, vaat ettiği gibi güvenli ve başarılı bir soruşturma yürütülmesi için uygun ortamı oluşturamadığı düşünülüyor.

Son olarak Jammeh'in mal varlığına el konulup banka hesapları dondurulurken ordu içerisinde 4 subay isyan iddiası ile yakalanmıştı.

Eski devlet başkanı Yahya Jammeh, 22 Temmuz 1994'te bir askeri darbe ile Gambiya'da yönetimi devralmış ve 22 yıl ülkeyi yönetmişti.

Jammeh, devlet başkanlığı seçiminin ardından önce yenilgiyi kabul etmiş, daha sonra iktidarı bırakma çağrılarını reddetmişti.

Seçim sonrası yaşanan siyasi kriz ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) müdahalesi sonrası Jammeh, ocak ayında Ekvator Ginesi'ne gitmeyi kabul etmişti.
Kaynak: AA