Etiyopya, Rönesans Barajı'nda Su Tutulmaya Başlandığı İddiasını Reddetti

Etiyopya Su, Sulama ve Elektrik Bakanlığı İletişim Direktörü Yardımcısı Aster Tekle, ülkedeki Rönesans Barajı'nda su tutulmaya başlandığı başlandığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

Tekle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimi basın kuruluşlarının iddia ettiği gibi Rönesans Barajı'nın henüz doldurulmaya başlanmadığını söyledi.

Bu kararın ancak inşayı sürdüren kurul tarafından alınabileceğini belirten Tekle, 'Baraj henüz doldurulmaya başlanmadı.' dedi.

Tekle, geçen hafta barajı ziyaret eden Sudanlı gazetecilerin de buna şahit olduğunu vurguladı.

- Yüzde 60'ı tamamlandı

Tekle ayrıca, tamamlandığında 6 bin megavatlık elektrik üretmesi öngörülen barajın şimdiye kadar yüzde 60'ının tamamlandığını dile getirdi.

Mısır basını ve bazı uluslararası medya organları, Etiyopya'nın söz konusu barajı doldurmaya başladığını ileri sürmüş ve bunun Nil Nehri kıyısında yaşayan halkı olumsuz etkilediğini savunmuştu.

Barajın yapımına 2011'de başlanmıştı. Nil'in iki kolundan biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmesi sebebiyle Sudan, Mısır ve Etiyopya arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar yaşanmasına yol açan Rönesans Barajı'nın bittiğinde Afrika'nın en büyük hidroelektrik santrallerinden biri olması bekleniyor.

Kaynak: AA