Didim'de Tarihi Okulun Ek Binası Yerinden Kaldırılıyor

Didim’in Hisar Mahallesinde bulunan 87 yıllık Cumhuriyet İlkokulunun 2 yıl önce taşınmasının ardından tarihi okulun bahçesinde bulunan ve prefabrik olarak yıllarca eğitim-öğretim yapılan binanın yerinden kaldırılıyor.

Didim'de Tarihi Okulun Ek Binası Yerinden Kaldırılıyor
Didim Hisar Mahallesinde bulunan tarihi okulun bahçesinde bulunan prefabrik yapının çatıları sökülüyor. Didim’in ilk yerleşim yeri olan mahallede mübadele zamanında gelenlerin çocuklarına eğitim öğretim verilmesi amacıyla eski bir Rum evi 1928 yılında 3 odasıyla 3 sınıf haline getirilecek bir okul oluşturulmuştu. İlçede 1945 yılında çıkan yangın sonunda kullanılamaz hale gelen tarihi okul, köy halkının katkılarıyla onarım görerek, yeniden hizmete devam etmişti.

Tarihi okulun SİT alanı içerisinde olmasından dolayı üç derslikli okul, ikili öğretimde ihtiyaca cevap veremez hale gelirken, 1996 yılında acil ihtiyaçtan dolayı belediye, koruma derneği, okul aile birliği ve halkın katkılarıyla prefabrik bina yapılarak hizmet açılmıştı. Bilindiği üzere bölge sakinlerinin çocuklarının eğitim-öğretimi için Efeler mahallesinde yapılan yeni okulun hizmete açılmasının ardından Cumhuriyet İlkokulu öğrencileri 2 yıl önce okuldan taşınmış ve binalar atıl vaziyette kalmıştı. Ardından geçen sürede 2 yıl önce okulun taşınmasının ardından bölge halkı kendileri için önemli olan tarihi binanın korunarak amacına uygun şekilde yaşatılmasını dile getirmişti.

Öte yandan ise okulun terk edilmesinin ardından tarihi bina ile prefabrik yap kimliği belirsiz kişilerce tahrip edilmiş ve konu basına yansımıştı.

Aradan geçen sürede prefabrik yapının çatısının sökülme işlemi Müze Müdürlüğü yetkililerinin kontrolünde yapıldığı görülürken, söküm çalışmalarının ardından prefabrik binanın olduğu alanın boş kalacağı, tarihi okul binasında ise herhangi bir çalışmanın yapılmayacağı öğrenildi.
Kaynak: İHA