CHP Bursa Milletvekili Sarıbal Açıklaması

'AKP döneminde 3,5 milyon ton bakliyat ithal ettik. Yaklaşık olarak 3 milyar dolar gibi bir para verdik. İthalatın değil, üretim ve ihracatın sağlanması lazım'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 'AKP döneminde 3,5 milyon ton bakliyat ithal ettik. Yaklaşık olarak 3 milyar dolar gibi bir para verdik. İthalatın değil, üretim ve ihracatın sağlanması lazım.' dedi.

Sarıbal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Anıtkabir üzerinde bazı planlamaların yürüdüğünü ifade ederek, 'Doğal SİT alanı olan bu bölgede perde arkasında yapılan bu değişiklikler, farklı farklı bakanlıkların farklı farklı söylemleri, belediyenin farklı kararları netleşmemiş görünüyor. Ama soru işaretleri var.' değerlendirmesinde bulundu.

Anıtkabir Muhafız Birliğinin bulunduğu bir alanın fotoğrafını da paylaşan Sarıbal, 2015'te ağaçlık olan yerin, 2017 yılı Temmuz ayında ağaçsız hale geldiğini aktardı.

Ülkedeki bakliyat üretimi konusuna da değinen Sarıbal, AK Parti döneminde bakliyat üretiminin dibe vurduğunu iddia etti.

Sarıbal, 2002 yılında 1 milyon 350 bin hektar bakliyat ekim alanında 1 milyon 510 bin ton üretimin gerçekleştirildiğini belirterek, 2016 yılında ise 715 bin 242 hektara düşen bakliyat ekim alanında 1 milyon 80 bin 253 ton üretimin yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin nüfusundaki artışa karşın, kuru bakliyat üretiminde hızlı bir gerilemenin yaşandığına dikkati çeken Sarıbal, üretim maliyetlerinin artmasının ve pazar fiyatlarının azalmasının bunda etkili olduğunu belirtti.

Sarıbal, 2002 yılında 110 bin 190 ton bakliyat ithalat edildiğini ve 66 milyon 742 bin dolar ödeme yapıldığını anımsatarak, 2016 yılında ise 467 bin 124 ton bakliyat ithali için 380 milyon 383 bin dolar ödendiğini dile getirdi.

'AKP döneminde 3,5 milyon ton bakliyat ithal ettik. Yaklaşık olarak 3 milyar dolar gibi bir para verdik.' ifadesini kullanan Sarıbal, bakliyat ihtiyacı sürekli artan Türkiye'nin, bu ihtiyacını kendi kaynakları ve imkanlarıyla karşılayabileceğine dikkati çekti.

Üretim girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi gerektiğini belirten Sarıbal, ihtiyaçların tespit edilerek, bir planlama içerisinde üretim yapılmasının ve buna göre desteklemelerin gerçekleştirilmesinin önemine işaret etti.

'İthalatın değil, üretim ve ihracatın sağlanması lazım. Önce toplumun ihtiyaçları, sonra da fazlası için ihracat düzenlemesi lazım.' diyen Sarıbal, sahici bir tarım politikasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Kaynak: AA