BM'den Kongo'ya Seçim Çağrısı

BM Güvenlik Konseyi, Kongo hükümetine 2017 sonuna kadar barışçıl, güvenilir ve kapsayıcı seçimler düzenleyerek, iktidarı devretmesi çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne yıl sonuna kadar devlet başkanı seçimi düzenlenmezse ülkedeki güvenlik sorunun ve istikrarsızlığın artacağı uyarısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyinden yapılan açıklamada, Kongo hükümetine 2017 sonuna kadar barışçıl, güvenilir ve kapsayıcı seçimler düzenleyerek, iktidarı devretmesi çağrısı yapıldı.

Kongo'da devlet başkanı seçimi daha fazla geciktirilirse mevcut güvenlik sorununun ve istikrarsızlığın daha da artacağı uyarısı yapılan açıklamada, Kasai ve Kuzey Kivu'daki şiddet olaylarının neden olduğu insani krizin endişe verici olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ülkedeki şiddet olayları nedeniyle 1,4 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiği, 30 bin kişinin ise ülkeden kaçmak zorunda kaldığı belirtilirken, orantısız güç kullanımı, cinsel şiddet gibi insan hakları ihlalleri ve toplu mezarların bulunmasından son derece endişe duyulduğu belirtildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güvenlik sorununun yanı sıra siyasi krizle de mücadele ediyor. Halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçim ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti. Kabila'nın seçimi erteleyerek iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefet, seçimlerin yeniden ertelenmesine karşı çıkıyor.

Ülkenin Kasai ve Kuzey Kivu gibi bazı bölgeleri yıllardır şiddet olaylarına sahne oluyor. Şiddet olayları yüzünden binlerce kişi öldü, on binlerce kişi göç etmek zorunda kaldı.
Kaynak: AA