ABD Büyükelçisinden Vietnam'a Çağrı

Büyükelçi Osius, yönetim karşıtı propaganda nedeniyle mahkum olan aktivistin serbest bırakılmasını istedi.

ABD'nin Vietnam Büyükelçisi Ted Osius, yönetim karşıtı propaganda yaptığı gerekçesiyle 9 yıl hapse mahkum edilen aktivistin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Büyükelçi Osius, Tran Thi Nga adındaki aktivistin, ülke yönetimini eleştiren video çekmek suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından Vietnam hükümetinden aktivistin serbest bırakılmasını istedi.

Tüm insanların temel ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğü hakkına sahip olduğunu vurgulayan Osius, Vietnam'ın insan hakları konusunda ilerleme kaydetmişken, barışçıl aktivistleri tutuklama, mahkum etme ve ağır ceza verme eğiliminin, 'derin endişe verici' olduğunu belirtti.

Osius, 'ABD, Vietnam'ı, Tran Thi Nga'yı ve tüm diğer siyasi suçluları serbest bırakmaya ve Vietnam'daki tüm bireylerin görüşlerini özgürce ifade etmesine ve ceza korkusu olmadan barış içinde toplanmasına izin vermeye çağırıyor.' ifadelerini kullandı.

Avukatı Ha Huy Son, Nga'nın hapishanedeki cezasını tamamlamasının ardından 5 yıl da ev hapsine çarptırıldığını söyledi.

Müvekkilinin cezayı hak edecek bir suç işlemediğini savunan Son, Nga'nın duruşma sırasında, kimseye karşı gelmediğini ancak yolsuzluk ve adaletsizliğe karşı olduğunu söylediğini aktardı.

Çevre kirliliği, polis şiddeti ve yasa dışı arazi müsaderesi karşıtı kampanyalar düzenleyen 40 yaşındaki Nga'nın, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki toprak iddialarına karşı daha sert bir duruş sergilenmesi çağrısında bulunduğu biliniyor.

Nga, ülkedeki rejimi itibarsızlaştıran içerikte videolar ürettiği gerekçesiyle, dün çıkarıldığı mahkemece suçlu bulunmuş ve 9 yıl hapse mahkum edilmişti.

Kaynak: AA