YÖK'ten 'İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu'

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç: 'İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla 2627 Temmuz 2017 tarihlerinde YÖK tarafından İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu Ankara'da düzenlenecek. Forumun teması İslam Dünyasının Yükseköğretim Alanını Oluşturmak'

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç, İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla yarın başlayacak ve iki gün sürecek İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu'nun düzenleneceğini bildirdi.

Saraç, yazılı açıklamasında, İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla 26-27 Temmuz 2017 tarihlerinde YÖK tarafından İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu'nun Ankara’da düzenleneceğini belirtti. Saraç, forumun temasının 'İslam Dünyasının Yükseköğretim Alanını Oluşturmak' olarak belirlendiğini ifade etti.

İslam dünyasında yükseköğretimin geleceği açısından büyük önem taşıyan foruma, İslam dünyasında önemli yeri olan ülkelerin bakanlıkları ile İslam ülkeleri üniversitelerinin rektörlerini de davet ettiklerini belirten Saraç, şu bilgilere yer verdi:

'İslam coğrafyasında yer alan 30’un üstünde ülkeden 120 üniversite rektörü ile ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversiteleri rektörlerinin katılımıyla düzenlenecek olan toplantıda, Bologna sürecinden kopmadan İslam ülkeleri arasında yeni bir yükseköğretim alanın oluşturulmasını hedefliyoruz.'

Saraç, toplantının bir konferans düzeninde değil, forum olarak gerçekleştirileceğini aktararak, şöyle devam etti:

'Yani standart bildiriler yer almayacak, etkileşimli tartışma ortamları yöntemi ile gerçekleştirilecek. Forumun açılış oturumu, Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan'ın teşrifleri ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek. Açılış oturumunu takiben forum etkileşimli panel düzeni ile devam edecek. Forumdaki temalarımız ise yükseköğretim sistemi ortak mezun yeterlilik ve kalite güvencesi süreçleri, yeterliliklerin tanınması, ortak kredi sistemi ile hareketlilik ve değişim sistemleri, her düzeyde ortak diploma programlarının oluşturulması süreçleri olacak. Bologna sürecindeki ülkemizin performansı bu girişim için önemli bir tecrübe sunmakta.Forum’un ikinci gününün sonunda ortak bir bildiri yayınlanmasını planlamaktayız.'

Saraç, yeni YÖK olarak, İslam ülkelerinin yükseköğretim sistemi, ortak mezun yeterlilikler sistemi, ortak kalite güvencesi süreçleri, yeterliliklerin tanınması, ortak kredi programları, bilgiyi paylaşacak öğrenci ve araştırmacı hareketlilik ile değişim sistemleri, her düzeyde birlikte eğitim programlarıyla coğrafyanın diğer üniversiteleri ile güçlü bağlar kurulması gerektiğini vurguladı.

Kurulacak bu güçlü bağların oluşturacağı ağın küresel yükseköğretim sisteminde İslam ülkelerinin bilim hayatlarının bağımsızlığını da sağlayacağını ifade eden Saraç, 'Bu büyük girişim için İslam dünyasındaki en uygun potansiyel ülkemizde bulunmaktadır. Avrupa yükseköğretim alanının bir parçası olarak İslam ülkelerinde ortak bir yükseköğretim sisteminin oluşmasını sağlamak ülkemiz için önemlidir.' değerlendirmesinde bulundu.

Külliyedeki açılış oturumunun ardından konferans panelleri ile toplantılar Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde devam edecek.

İslam coğrafyasında yer alan 30’un üstünde ülkeden 120 üniversite rektörü ile Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversiteleri rektörlerinin katılımıyla düzenlenecek toplantıda, Bologna sürecinden kopmadan İslam ülkeleri arasında yeni bir yükseköğretim alanının yaratılması kapsamında iş birliklerinin kurumsal anlamda başlaması, güçlü bir network oluşturulması ve araştırma alanı kurulması hedefleniyor.
Kaynak: AA