MÜSİAD Avrupa Koordinatörlüğü Açıklaması

'TürkAlman ilişkilerinde yaşanan konjonktürel kriz, her iki ülke ekonomisini de olumsuz etkiliyor'.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Avrupa Koordinatörlüğü, Türk-Alman ilişkilerinde yaşanan konjonktürel krizin her iki ülke ekonomisini de olumsuz etkilediğini duyurdu.

MÜSİAD Avrupa Koordinatörlüğü, Almanya-Türkiye ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Türk-Alman ilişkilerinde yaşanan konjonktürel krizin her iki ülke ekonomisini de olumsuz etkilediği belirtilerek, 'Bir yılı aşkın zamandır Türk ve Alman devletleri arasındaki ikili ilişkiler hiç olmadığı kadar kötü durumda. Bu durum sadece 254 yıldır süregelen diplomatik ilişkileri değil, aynı zamanda ekonomiyi de olumsuz etkiliyor.' ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'de 6 bin 800’den fazla Alman şirketinin faaliyet gösterdiği, Almanya'da ise Türk ve Türk kökenli vatandaşların işlettiği şirket sayısının bu rakamı aştığı bildirilen açıklamada, uzun süreli diplomatik gerginliğin sadece iki devletin değil, aynı zamanda bu şirketlerin de itibarını sarstığı kaydedildi.

Açıklamada, 'Her iki devletin yöneticilerine kulak verdiğimizde, iki tarafın da aslında bu gerginliği düşürme niyetinde olduğunu görüyoruz.' denildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, yaşanan krizde Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarına anlayışlı olmaları çağrısında bulunduğu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Alman şirketlerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin güvencesi altında olduğunu söylediği anımsatılan açıklamada, 'Biz her iki devletin ve siyasi aktörlerinin vicdanına seslenerek, bu krizi bir nihayete erdirmelerini talep ediyoruz.' ifadesine yer verildi.
Kaynak: AA