Erzurum'da FETÖ Davası

FETÖ/PDY'ye bağlı yurtta çalışan ve Hınıs ilçesinin 'kilit adamı' olduğu iddia edilen Emrullah Bingöl'ün 'silahlı terör örgütüne üyelik' suçundan yargılanmasına devam edildi.

Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) bağlı yurtta çalışan ve Hınıs ilçesinin 'kilit adamı' olduğu iddia edilen Emrullah Bingöl'ün, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Bingöl, avukatı Halit Çelik ile tanık katıldı.

FETÖ üyeliği ile başka bir dosyada yargılanan tutuklu sanık Sabri Çetinkaya, bu dosya kapsamında tanık olarak verdiği beyanında, sanığı aynı iş yerinde çalışmış olmasından dolayı tanıdığını söyledi.

Sanığın telefonuna ByLock programını yüklediği yönündeki iddiayı kabul etmediğini belirten Çetinkaya, şunları kaydetti:

'Bank Asya'daki hesap, çalıştığım şirketin maaşlarımızı yatırması için açtırmış olduğum hesaptır. Sanığa bu bankaya para yatırması yönünde herhangi bir talimatım ve telkinim olmadı. Ben Hınıs'taki öğrenci yurdunun değil, FEM Dershanesinin yöneticisiydim. Yurt ile ilgili meselelerde bilgim olmadığı için belirtilen telefon numarasını ve bu numaraya ait interneti yurttaki öğrencilerin kullanıp kullanmadığını bilmiyorum.'

Avukat Çelik, savunmasında, tanığın beyanlarına itibar edilmesinin hayatın olağan akışına uygun düşmeyeceğini belirterek, tanık beyanındaki aleyhe hususları kabul etmediklerini söyledi.

Söz konusu aboneliklere ilişkin abonelik sözleşmelerinin dosyaya dahil edilmesi talebinde bulunan Çelik, 'Söz konusu belgeler dosyaya dahil edildiğinde bu belgelerde adres olarak yurdun adresinin verilmiş olduğu anlaşılacaktır. Ayrıca dosya kapsamında belirtilen cep telefonu yurda ait broşürlerde yer alıyor. Müvekkilim ekonomik çıkarları doğrultusunda yurtta çalışmış birisidir. Bunun dışında başkaca bir kastı ve eylemi bulunmamaktadır. Tahliyesini talep ediyoruz.' dedi.

Sanık Bingöl ise tüm bildiklerini samimi bir şekilde anlattığını belirterek, etkin pişmanlıktan yararlanarak tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksikliklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Emrullah Bingöl'ün FETÖ/PDY ile bağlantılı Kasva Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin genel sekreteri ve bu derneğin kurucusu olduğu belirtiliyor. İddianamede, diğer kurucularla Sabri Çetinkaya'nın telkin ve tavsiyeleri sonucunda kurdukları yer alıyor.

Bingöl'ün aynı zamanda, Özel Ufuk Nil ve Yurt İşletmelerinin müdürü olduğunun anlatıldığı iddianamede, sanığın Hınıs ilçesinde ücretli öğretmenlik yaptığı, örgütün eğitim biriminde yer aldığı kaydediliyor.

İddianamede, Bingöl'ün yurtta belletmenlik yaptığı, sohbetler düzenlendiği, örgüt lideri Fetullah Gülen'e sempati duyduğu, hakkında tefrik kararı verilen şüpheli Sabri Çetinkaya'nın emir ve talimatları doğrultusunda davrandığı, onun emirleri doğrultusunda sohbetlere katıldığı, Sızıntı dergisine ve Zaman gazetesine abone olduğu belirtiliyor.

Bingöl'ün, FETÖ/PDY'nin gizli haberleşme aracı ByLock kullanıcısı olduğunun aktarıldığı iddianamede, FETÖ/PDY'nin finans kaynaklarından Bank Asya Katılım Bankası'nda hesabının bulunduğu, üniversitede okurken örgüte ait evde kaldığı anlatılıyor.

İddianamede sanık hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis talep ediliyor.
Kaynak: AA