BM Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde

Muhammed: 'Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne barış ve destek içerikli bir mesajla geldim'.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed, temaslarda bulunmak üzere Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne geldi.

Muhammed, Dışişleri Bakanı Leonard She Okitundu ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne barış ve destek içerikli bir mesajla geldim.' dedi.

Ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonunun (MONUSCO) konuyla ilgili yazılı açıklamasında ise 'BM, yaklaşık iki yıldır siyasi ve sosyal krize sahne olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin sorunlarına çare bulmasına yardımcı olmak istiyor.' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, perşembeye kadar ülkede temaslarda bulunacak Muhammed'in Devlet Başkanı Joseph Kabila ile de görüşeceği ayrıca, kadınların toplumdaki yerine ve girişimce rolüne dikkati çekmek amacıyla Goma kentindeki 'Kadınlar Evi'ni ve Mugunga Sığınma Kampı'nı ziyaret edeceği belirtildi.

Ülkenin Kasai ve Kuzey Kivu gibi bazı bölgeleri yıllardır şiddet olaylarına sahne oluyor. Şiddet olayları yüzünden binlerce kişi öldü on binlerce kişi göç etmek zorunda kaldı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güvenlik sorununun yanı sıra siyasi krizle de mücadele ediyor. Halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçim ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti. Kabila'nın seçimi erteleyerek iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefet, seçimlerin yeniden ertelenmesine karşı çıkıyor.
Kaynak: AA