Zıpkınla 50 Kiloluk Akya Avladı

Bozcaada açıklarında 30 metreye dalan bir kişi, su altı kamerasıyla saniye saniye kaydettiği zıpkınla balık avında 50 kilogram ağırlığında akya vurdu Zıpkınla avlanan Sürek: 'Her zaman bu büyüklükte balıklar avlayamıyoruz. Daha küçük bir av için dalış yapmıştım, neye niyet neye kısmet'

Çanakkale'nin Bozcaada ilçesi açıklarında yaklaşık 30 metre derine dalan bir kişi, zıpkınla 150 santimetre uzunluğunda, 50 kilogram ağırlığında akya avladı.

Özel bir denizcilik şirketinde çarkçıbaşı olarak çalışan ve zıpkın avcılığı yapan Murat Sürek, akyayı vurup kıyıya çıkarma anlarını da su altı kamerasıyla kaydetti.

Sürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bozcaada sahillerinde ve bölgedeki küçük adaların açıklarında av için dalış yaptığını söyledi.

Av esnasında bir anda akya sürüsü ile karşılaştığını ifade eden Murat Sürek, zıpkın ile nişan alıp sürüdeki en iri balığı vurduğunu belirtti.

Balığın yaklaşık 150 santimetre boyunda ve 50 kilogram ağırlığında olduğunu anlatan Sürek, şöyle konuştu:

'Bizler çocukluğumuzdan beri denizin içindeyiz. 25 yıldır profesyonel olarak dalıyorum. Zıpkın avcılığı da dalışın bir parçası. İzinli günlerimi genellikle suyun altında geçiriyorum. Yine iyi bir av için Bismillah diyerek dalış yaptım. Amacım büyük bir balık değildi. Çünkü daldığımız alanda normal irilikte balıklar bulunuyor. Tam hedef belirleme safhasına girmiştim ki bir akya sürüsüne rastladım. O anda sürüdeki en büyük balığı hedefime alıp, zıpkının tetiğine bastım. Balık kısa süre beni uğraştırdı. Her zaman bu büyüklükte balıklar avlayamıyoruz. Daha küçük bir av için dalış yapmıştım, neye niyet neye kısmet.'

Murat Sürek, dalış yaptığı bölgede daha önce de 30-35 kilogram civarında balıklar avladığını belirterek, 'Çanakkale gerçekten su altı avcılığında geniş bir yelpazeye sahip. Her dalgıcın ve su altı avcısının kendi bildiği, tanıdığı meralar olur. Bozcaada da öyle bir yer. Çok zengin bir av çeşidi sunuyor size. Daha büyük balıklar tabii ki denizlerimizde de var. Ben daha önce aynı bölgede 35 kilogramlık bir akya avı yapmıştım. Başka bir alanda daha iri bir orkinos yakalamıştım. Tabii ki deniz işi, şans işi. Ayrıca profesyonellik gerektiren bir iş. Lütfen deniz konusunda bilginiz ve tecrübeniz yoksa avcılık için ısrarcı olmayın ve sınırlarınızı zorlamayın. Bunun eğitimini alıp suyun altına inin.' dedi.

Su altı kamerasıyla 50 kiloluk akyayı vurma ve balığı kıyıya çıkarma anlarını kaydettiğini aktaran Sürek, balığı arkadaşları ve ailesiyle birlikte yediklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA