Kosova'da 9. Domates Festivali

Türk belediyesi Mamuşa'da düzenlenen festival, ülkedeki Türk kültür ve geleneklerini tanıtmayı amaçlıyor.

Kosova'nın güneyindeki tek Türk belediyesi Mamuşa'da, 9. Domates Festivali gerçekleşti.

Kosova'daki Türk kültür ve geleneklerini tanıtmayı amaçlayan festivale Kosova Devlet Bakanı Edita Tahiri, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç, Türkiye'den gelen belediye temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Festival kapsamında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz'da gerçekleştirilen hain darbe girişimi esnasında hayatını kaybeden şehitler için Milli İrade ve Demokrasi yürüyüşü gerçekleşti. Yürüyüşün ardından Çanakkale Şehitler Anıtı'nın önünde şehitler için hatim duası yapıldı.

Programda, Mamuşa Belediyesinin tanıtım videosu ile 15 Temmuz darbe girişimini anlatan görüntüler izlendi.

Devlet Bakanı Tahiri, burada yaptığı konuşmada, Mamuşa ve buradaki Türk halkının 1999 Kosova Savaşı sırasında gösterdikleri cesaret ile bilindiklerini söyledi.

Türkiye ile Kosova'nın tarihten gelen birçok ortak şeye sahip olduğunu dile getiren Tahiri, iki ülke halklarının köprü görevi üstlendiğini ifade etti.

Türkiye'nin karşı karşıya geldiği zorlukların farkında olduklarını ancak Türkiye'nin ekonomik ve siyasi olarak güçlü olduğunu kaydeden Tahiri, 'Türkiye'nin istikrarı ve demokrasisi için her zaman yanında olacağız.' dedi.

Büyükelçi Kılıç ise festivalin 'Milli İrade ve Demokrasi' yürüyüşü ile ayrı bir anlam kazandığını belirtti.

Festivalde FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişimini andıklarını kaydeden Kılıç, 'Biz o gece o demokrasi mücadelesini milletçe verirken sizlerin burada bizlerle birlikte olduğunuzu, demokrasimizin yanında olduğunuzu, demokrasi için verdiğimiz o direnişin, o mücadelenin yanında olduğunuzu bizlere gönderdiğiniz mesajlarla dualarla hissettik.' diye konuştu.

Bütüç de Türkiye'nin etnik farklılıkları ayırmaksızın Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü gibi birçok kurum aracılığıyla Kosova'ya yardımda bulunduğunu aktardı.

FETÖ tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimini kınadıklarını ifade eden Bütüç, 'Güçlü bir Türkiye güçlü bir Kosova demektir.' dedi.

Festival, Mamuşa Belediye Başkanı Bütüç'ün katılımcılara 'Türk Dünyası'na Hizmet' ödülü vermesinin ardından konserle sona erdi.
Kaynak: AA