İslam Kalkınma Bankası'ndan DTÖ Konferansına Hazırlık

İKB tarafından organize edilen 11. Dünya Ticaret Örgütü Bakanlar Konferansı için hazırlık semineri İstanbul'da başladı

İslam Kalkınma Bankası (İKB) bölgesel ve küresel ticaret entegrasyonu konulu teknik yardım programı kapsamında, Asya bölgesindeki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve banka üyesi ülkeler için organize ettiği üç gün sürecek olan 11. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Bakanlar Konferansı için hazırlık semineri İstanbul'da başladı.

İKB tarafından yapılan yazılı açıklamada, üye ülkelerin ticaret bakanlıklarından davet edilen 22 yetkilinin katıldığı programın açılış töreninde Türkiye Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez'in bir konuşma yaptığı belirtildi.

İKB açıklamasında, Sönmez'in, söz konusu seminerin yaklaşan DTÖ 11. Bakanlar Konferansına ilişkin görüş alışverişinde bulunmak ve daha iyi hazırlanmak için değerli bir platform olmasının yanı sıra katılımcıların birbirlerinin konumunu anlamalarına ve ortak çıkarlar temelinde birlikte hareket etmesine yardımcı olacağı görüşüne yer verildi.

Seminerde tartışılması gereken tarım, hizmet sektörü, yatırım ve küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin durumuları gibi temel hususlara kısaca değindiği belirtilen Sönmez'in, seminerdeki tartışmaların İİT üyesi ülkeler arasında DTÖ gündemiyle ilgili daha fazla işbirliği için bir yol açacağını umduğu söylendi.

Öte yandan, İKB'nin Cidde'deki merkezinden gelen kıdemli işbirliği uzmanı Ali Mahmoud'un seminer için gösterilen ev sahipliğinden dolayı Türkiye'ye teşekkürlerini sunduğu ifade edildi.

İKB açıklamasında, Mahmoud'un bankanın bölgesel ve küresel ticaret entegrasyonu konusundaki teknik yardım programının önemini vurguladığı ve bankanın ticari alanlarda üye ülkelerin kapasitelerini geliştirmeye yönelik çabalarını sürdüreceğine dair güvence verdiği belirtildi.

İKB Türkiye Direktörü Saleh Jelassi'nin de görüşlerine yer verilen açıklamada, İİT üyesi ülkeler arasındaki serbest ticaretin yaygınlaşması konusunda karşılaşılan zorluklara ve ticareti teşvik etmenin önemine değindiği, üye devletlerin tercihli ticaret sisteminin onaylanmasını hızlandırmasını istediği belirtildi.

Ana misyonu, üye ülkelerde reel ekonomiyi desteklemek, gelirde ve istihdamda büyüme sağlamak ve İslami dayanışma anlayışıyla sosyo-ekonomik gelişmeyi teşvik etmek olan İKB, aralarında Türkiye'nin de olduğu tamamı İİT üye ülkeler tarafından 7 Aralık 1973'te kuruldu. Resmi olarak faaliyetlerine ise 20 Ekim 1975'te başladı.

Kaynak: AA