Beydağı Dereköy Şenlikleri

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Dereköy Mahallesinde 8. Beydağı Dereköy Şenlikleri düzenlendi.

Beydağı Dereköy Şenlikleri
Kumluca İlçesine bağlı Dereköy Mahallesinde Beydağı Dereköy Şenlikleri gerçekleştirildi.

Şenliklere Kumluca Kaymakamı Polat Kara, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, AK Parti Kumluca İlçe Başkanı Arif Yavuzer, CHP Kumluca İlçe Başkanı Kemal Bilal Öner, MHP Kumluca İlçe Başkanı Yücel Kaplan ve davetliler katıldı.

Şenlikler saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı.

Ardından Antalya Altınova Düden Camii İmam Hatibi Sadık Çetinkaya tarafından Kur’an-ı Kerim okunda dualar edildi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Şenliklere gerekli desteği verdiklerini belirterek,“Bu kadar vatandaş bugün burada toplanmışsa Dereköy Mahallemize yaptığımız hizmetlerin kalitesini ve sayısını arttıracağız anlamına gelmektedir. Şenlik alanımızı yaptığımız çalışmalarla kapalı hale getirdik. Sizler olmasanız bu şenliğin de anlamı olmaz. Hizmet talepleri geliyor. Hepsini tek tek değerlendireceğiz” dedi.



Baykal: “Türkiye coğrafyasındaki bütünleşme ülkemizin güçlülüğünü ve büyüklüğünü ortaya koyuyor”

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal da “Dereköy dayanışmasının çok güçlü olduğunu görüyorum bundan sevinç duyuyorum. Bir memleketin gücü şu anda burada ortaya çıkan bu canlı diri beraberliğin bütünleşmemin muhteşem Türkiye coğrafyasında her köşesinde aynı şekilde olduğunu bilmek, ülkemizin güçlülüğünü ve büyüklüğünü ortaya koyuyor. Bütün tarihimiz boyunca dimdik ayakta kalmış olmamızın altında yatan temel gerçekte budur. Onun içindir ki Mustafa Kemal Türkiye’de son dağın arkasında son Yörük Obasında Yörük Çadırında duman tüttüğü sürece bu milletin bağımsızlığını kimse elinden alamaz demiştir” dedi.



“Türkiye’de sadece sahiller ve mevcut yerleşme dokusuyla yetinemez”

Dereköy’ün yayla kültürünün en önemli simgelerinden biri olduğunun altını çizen Baykal, “Bu yayla işi çok önemli. Buradaki şenlikte de görüyorum ki yaylayı ayağa kaldırmak güçlendirmek için sahiplenmek içinde olduğunuzu görüyorum. Geçmişte yaylalarda en büyük kısmı dağlarda yaylalarda yaşıyordu. Modern hayat ortaya çıkınca nüfus yaylalardan şehirle doğru akmaya başladı.

Türkiye sahile doğru yeninde yerleşti. Yaylalar boşaldı göç var. O nedenle bir ayağı yaylada olsa da şehirde yaşamak zorunda hissediyor kendisini. Şehirde konfor var. Gençler için iş var renkli bir hayat var. Yayla dağın başı diye bakılıyordu. Şimdi yavaş yavaş insanlık yaylanın insanoğlu ne kadar değerli olduğunu keşfetmeye başladı.

Yayla bizim arada sırada büyüklerimizin mezarını ziyaret edeceğimiz ya da eski hayatı yad edeceğimiz yerlerden çıkıyor artık. Çıkmak zorunda ve yaylalar Türkiye’nin belediyemizin hükümetimizin meclisimizin temel konusu olarak gündemlerine almaları gerekir. Türkiye’de yaşam sadece değil yaylada da teknolojinin konfor verdiği sürece üretim için tarım için sera için suyuyla tüketim için sağlamak durumundadır. Yaylalarımızı yağa kaldıracağız. Türkiye’de sadece sahiller ve mevcut yerleşme dokusuyla yetinemez. Yaylalar da ferahlığı medeni yaşamı sağlamak zorundayız. Artık devlet sorumluluğu mahalli idarelerde bu konuyu gündeme almalıdır. Yayla güzellik, sağlık, bereket dayanışma bunu ortaya koymamız lazım.”

Kumluca Kaymakamı Polat Kara ise “Vatandaşlarımız geçim ve eğitim kaygısı ile İl ve ilçe merkezine oldukça uzak olan bu köyden, (mahalleden) göç etmişler. Sonra Gurbette oldukları için doğup büyüdükleri topraklar olan köylerine özlem duymuşlar. Zaman zaman geri gelip geride kalanlar ve baba ocağı olan bu topraklarla özlem gidermişler. Şimdi bu şenlikler o hasret kalışın ürünüdür. Gurbette kazandıklarınızla Beydağları Dereköy Derneğine katkı yapmanız guru verici bir davranıştır. Allah birliğinizi beraberliğinizi bozmasın” dedi.

Şenlikler, Dereköy Halk Oyunları Ekiplerinin gösterileri ve Orta Oyun Sanatçısı Ali Elgün’ün sergilediği Hatice Nine tiplemesi ile devam etti. Katılımcılara, Dereköy Halkının en önemli geçim kaynaklarından olan Kuru Fasulye, pilav ve yayık ayranı ikram edildi. Açık arttırma usulü ile yapılan Şenlik Ağalığını ise 30 Bin TL veren 60 yaşındaki Emekli Hemşire Fatma Çetinkaya aldı.
Kaynak: İHA