UMED'ten Medyaya 'Uyuşturucuyla Mücadele' Çağrısı

Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED), medya kuruluşlarına 'uyuşturucu ile mücadele' konusunda seferberlik çağrısı yaptı.

UMED'den yapılan açıklamada, son üç yılda medyanın intihar haberlerine gösterdiği hassasiyet sayesinde, intihar vakalarında ciddi oranda düşüş yaşandığı kaydedildi.

İntihar haberlerinin ardından uyuşturucu haberlerinde de aynı hassasiyetin beklendiği vurgulanan açıklamada, 'Medyamız bu hassas konu hakkında seferberlik başlatmalıdır.' denildi.

Açıklamada, medyanın uyuşturucu haberlerini verirken dikkat etmesi gereken konular da şöyle sıralandı:

'Bağımlıların toplumsal konumunu değiştirmek, tedaviye rağbeti artırmak için yeni bir mücadele başlatmalıyız. Kullanacağımız ifadelerde bağımlıları öncelikle ötekileştirmemeli, niteleme ve tasvirlere çok dikkat etmeliyiz. Bağımlıları incitmemeli, onurlarını kıracak haberler yapmamalıyız. Haber kurgusunda abartıdan kaçınmalı, onları reytinge kurban etmemeliyiz. Bağımlıları tehlikeli ve mağdur göstermemeli, onları destek almaktan uzaklaştırmamalıyız. Bağımlıları, ailelerini ve kamuoyunu aydınlatacak haberlerin sayısını artırmalı, sorundan çok çözümü işlemeliyiz.'

Kaynak: AA