Tunus'tan İtalya'ya Yasa Dışı Göç

İtalya sahillerinde 2011'den bu yana 504 Tunuslu kayboldu.

Tunus'ta, İtalya'ya kaçak olarak gitmeye çalıştıkları sırada kaybolan Tunus vatandaşı sayısının 504 olduğu bildirildi.

Yurtdışında Yaşayan Tunuslular ve Göçten Sorumlu Tunus Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Rıdvan Ayyara, parlamentoda düzenlenen oturumda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Ayara, 2011'den bu yana Tunus'tan İtalya'ya yasa dışı yollardan göç edenlerin sayısının 22 bin, İtalya sahillerinde kaybolan Tunusluların sayısının ise 504 olduğunu söyledi. Ayyara, 2014 yılında İtalya'da kayıp Tunusluların akıbetine ilişkin bir araştırma komisyonu kurulduğunu belirterek, komisyon çalışmaları kapsamında 256 Tunuslu aileden DNA testleri için kan örnekleri alındığını ve İtalyan makamlarına teslim edildiğini söyledi.

Konunun çözümünün İtalyan makamlarına bağlı olduğuna dikkati çeken Ayyara, İtalyan yetkililerin, denizden çıkarılan cesetler arasında Tunusluların sayısının söz konusu rakama göre oldukça az olduğu bilgisini paylaştıklarını ifade etti.

Yurt dışından Ülkelerine Dönemeyen Tunusluları Kurtarma Cemiyeti yetkilileri ocak ayında parlamentoda yaptıkları sunumda, İtalya, Suriye, Irak, Yemen ve Libya'da toplam 870 Tunuslunun bulunduğunu, bunların evraklarının eksikliği ya da çeşitli nedenlerden dolayı Tunus'a gelemediklerini kaydetmişti.
Kaynak: AA