Güneydoğu'da İsrail Protestoları

İsrail’in, Kudüs’te Müslümanlara saldırısı ve Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatması, Güneydoğu illerinde protesto edildi. Çeşitli sivil toplum kuruluşları öncülüğünde Cuma Namazı çıkışı toplanan vatandaşlar, İsrail’i kınadı.

Güneydoğu'da İsrail Protestoları
İsrail’in, Kudüs’te Müslümanlara saldırısı ve İslam aleminin Harem-i Şerif’i Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatması, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’ta protesto edildi. Cuma Namazı çıkışları toplanan vatandaşlar, İsrail’i kınadı.

Diyarbakır

Diyarbakır’da toplanan 72 sivil toplum temsilcisi, İsrail askerinin Filistin halkına uyguladığı şiddeti protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenledi.

Tarihi Ulu Cami önünde düzenlenen basın açıklamasına Diyarbakır’daki bazı STK temsilcileri, Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan ve vatandaşlar katıldı.

Cuma Namazı sonrası düzenlenen açıklamada STK’lar adına konuşan Uzeyir Yuva, geçtiğimiz Cuma günü yaşanan son saldırıda üç Müslümanın şehit edildiğini ve İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı kılınmasını engellediğini söyledi.

İslam dünyasından yükselecek tepkilere göre projelerini daha zalimane icra etmeyi hedefleyen işgalci siyonistlerin planlarının görülmesi gerektiğine dikkat çeken Yuva, “Bugün işlenen zulümleri ne bugün bizler ne de yarın gelecek çocuklarımız unutmayacaktır. Siyonist fitnenin tüm coğrafyamızı sardığı görülmelidir. İşgal altındaki Kudüs’te Mescid-i Aksa’nın kutsiyeti toplumun dikkatinden kaçması da ibretliktir. İşgalin, Filistin sınırları dışına taştığı zilletin, hangi sesle burada olduğumuzu haykırıyoruz. Siyonistlerin işgali genişletme adımlarına karşı sadece Müslüman toplumlar değil ülkeleri yöneten idareciler de tepkilerini en sert şekilde göstermelidir" dedi.



Mardin

Mardin’de sivil toplum kuruluşları öncülüğünde, merkez Artuklu ilçesi Merkez Fuat Yağcı Camisi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, “Kahrolsun İsrail” sloganları attı. Grup adına konuşan Mardin Ensar Vakfı Başkanı Zeynel Tepe, Müslümanların ilk kıblesindeki kuşatma ve baskının artarak sürdüğüne dikkat çekerek, “İsrail yönetimi 3 gün kapalı tuttukları Mescid-i Aksa’nın girişlerine X-Ray cihazları koydu. Camiye girip namaz kılmak isteyen Müslümanlar bu detektörlerden geçmek zorunda. Metal bir düğme bile olsa detektörlerden zil çaldığı için girişler engellenmektedir. Müslümanların ibadet özgürlüğü yasaklanıyor ve tüm dünya sadece izliyor. İsrail her gün zulmünü artırmakta, masum çocukları katletmektedir. Filistinliler asla yalnız bırakılmayacak, Mescid-i Aksa asla terk edilmeyecektir” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Abdulgaffari Seyyani tarafından dua edildi.

Midyat ilçesinde de Cuma çıkışı bir araya gelen vatandaşlar İsrail’e tepki gösterdi. Toplanan kalabalık adına basın açıklaması yapan Molla İbrahim Akar, İslam ülkelerinin birbirine düştüğünü belirterek, “Meşhur o Körfez ülkeleri Kudüs’ü kurtaracakları yerde Katar’dan ’Dünya Kupasının’ alınmasının endişesini yaşıyorlar” ifadelerinde bulundu.

Siirt

Siirt’te çeşitli sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde, Cuma Namazı çıkışı Sancak Çarşı Cami önünde toplanan grup, Filistin bayrağı açıp, İsrail aleyhine slogan attı. Grup adına açıklama yapan Ahmet Asut, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’nın yarım asırdır işgal altında bulunduğunu belirterek, acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olunduğunu ifade etti.

800 yıllık süre içinde ilk defa Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı kılınmadığını vurgulayan Asut, Müslümanlara ait mukaddes mekana bir saldırı olan bu tehlikeli girişimin, İslam ümmeti açısından asla kabul edilebilecek bir durum olmadığına dikkat çekti.

Batman

Batman’da Mustazaflar Cemiyeti tarafından Gülistan Caddesi’nde yapılan protesto ve basın açıklamasına yüzlerce kişi katıldı.

Burada toplanan kalabalığa hitap eden Alimler ve Medreseler Birliği üyesi Nimettullah Teymur, şunları kaydetti:

“Mescid-i Aksa’da Müslümanların namaz kılmasına engel olan, Mescid-i Aksa’nın önünde Müslümanları şehit eden siyonist terör çetesi İsrail’i şiddetle lanetliyoruz. Müslümanları ilk kıbleleri olan Mescid-i Aksa’ya sahip çıkmaya çağırıyoruz. İşgal çetesinin bu haydutça eylemlerini asla kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz.”

Şırnak

Şırnak’ta Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Şırnak İl Temsilciliği öncülüğünde basın açıklaması yapıldı. Vali Kamil Acun Külliye Camisi önünde Cuma namazı çıkışında düzenlenen açıklamaya, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Grup adına açıklama yapan TÜGVA İl Temsilcisi Fırat Som, şunları söyledi:

Mescid-i Aksa, alınların secdeyle buluştuğu, gönüllerin Rab ile buluştuğu ilk kıblemiz. Mescid-i Aksa, müminlerin haykırışı, müminlerin niyazı. Mescid-i Aksa biz Müslümanlar için büyük değer taşımaktadır. Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs’te İsrail, bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa’ya dikti. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Müslüman Müslümanın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam’a yapılan zulme hep birlikte bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir. Ortaya atılan bir bahaneyle Mescid-i Aksa ’ya müdahale edilmiş ve İsrail güçleri tarafından kapıları kapatılmıştır. Üç gün kapalı kaldıktan sonra İsrail polisinin kontrolü ve kapıya konulan metal arama detektörleriyle sınırlı şekilde ziyarete açılmıştır. Her zaman olduğu gibi, vicdanları körelmiş batı dünyası yine bizi yanıltmayarak sessizliğini korumuştur. Bunlara karşı durmak namus borcu olmuştur” dedi.

Grup, açıklamanın ardından “Kahrolsun İsrail” sloganları atarak, dağıldı.
Kaynak: İHA