Avustralya Hükümeti, Sığınmacıları ABD'ye Gönderemediği İçin Hayal Kırıklığı İçinde

Avustralya, Manus ve Nauru gözaltı merkezlerindeki sığınmacıların ABD’ye yerleştirilmesi anlaşmasının uygulamaya konulmasındaki gecikmeden rahatsız.

Avustralya hükümeti, ABD ile eski Başkan Barack Obama döneminde imzalanan ve Avustralya yönetimindeki gözaltı merkezlerinde tutulan sığınmacıların ABD’ye gönderilmesine ilişkin anlaşmanın uygulamaya konulmamasından hayal kırıklığını duyduğunu açıkladı.

Göç ve Sınır Koruma Bakanı Peter Dutton, basına yaptığı açıklamada, ABD'de Donald Trump yönetiminin 2017 mali yılı için ayırdığı kota dolduğu için gözaltı merkezlerinde tutulan sığınmacıların ABD'ye gönderilemediğini belirtti,

Dutton, 'Mülteci ve sığınmacıların bu ay ABD'ye gidememiş olmasından ötürü hayal kırıklığına uğradık. Yeni mali yıl, 1 Ekim'de başlayacak ve bizler, insanların mümkün olduğunca çabuk gönderilmesini sağlamak için Dışişleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.' dedi.

Bakan Dutton, Papua Yeni Gine'deki Manus Adası'nda bulunan ve yalnızca erkeklerin kaldığı kampı ekim ayına kadar kapatmaya kararlı olduklarını kaydetti.

ABD tarafından geri çevrilen Manus Adası'ndaki sığınmacıların, Pasifik ülkesi Nauru'ya nakledilmesi planlanıyor.

Avustralya, ülkeye teknelerle gelen göçmenleri kabul etmiyor. Göçmenler, Manus ve Nauru gözaltı merkezlerinde tutuluyor. Manus ve Nauru gözaltı merkezlerinin kapatılması için Avustralya'nın çeşitli kentlerinde gösteriler düzenleniyor. Gösterilere katılan çok sayıda kişi, merkezlerdeki hayat şartlarının ülkeye yakışmadığını, merkezlerde kalanların mülteci statüsüne alınarak yeni bir yaşam kurmalarına izin verilmesini talep ediyor.

Avustralya hükümeti, bin 250 mülteci ve sığınmacıyı ABD'ye göndermek üzere Kasım 2016'da Obama yönetimi ile anlaşmaya varmıştı. Anlaşma, başkanlık seçimini Trump’ın kazanması anlaşmanın uygulanmasını zora soktu. Trump anlaşmayla ilgili, 'şimdiye kadar gördüğüm en kötü anlaşma'' ifadesini kullanmıştı.
Kaynak: AA