Tunus'ta Yolsuzlukla Mücadele

Başbakan Yusuf Şahid: 'Yolsuzlukla savaşta hiçbir zaman seçici olunmadı ve olunmayacaktır' 'Yolsuzlukla mücadele, hükümetin planı, yasal çerçevenin düzenlenmesi, idari ıslahat ve herkesin kanunlara boyun eğmesi gibi 4 temele dayanmaktadır'.

Tunus Başbakanı Yusuf Şahid yolsuzlukla mücadelenin uzun soluklu olacağını ve kararlılıkla devam edeceğini açıkladı.

Parlamento genel kurulunda düzenlenen yolsuzlukla mücadele oturumunda konuşan Şahid, 'Yolsuzlukla savaşta hiçbir zaman seçici olunmadı ve olunmayacaktır.' dedi.

Hükümetin yolsuzlukla savaşında seçici olunduğuna dair suçlamalara cevap veren Şahid, 'Bu gerçek dışı bir iddiadır. Üzerinde yolsuzluk şüphesi olan hiç kimse bu soruşturmadan istisna tutulmayacaktır.' bilgisini aktardı.

Şahid mücadelenin siyasi muhaliflere karşı olmadığını belirterek, 'Yolsuzlukla mücadele siyasi hesaplaşma için değildir.' ifadelerini kullandı.

Yolsuzluğa karşı kampanya başlatmaya ihtiyaçları olmadığını dile getiren Şahid, bu konuda devlet siyasetinin uygulanmasına ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

Şahid konuya ilişkin hükümetin planlarına dair şunları söyledi:

'Yolsuzlukla mücadele, hükümetin planı, yasal çerçevenin düzenlenmesi, idari ıslahat ve herkesin kanunlara boyun eğmesi gibi 4 temele dayanmaktadır.'

Şahid, ülkede yolsuzluğun tehlikeli boyutlarına değinerek, 'Tunus'ta yolsuzluk, devleti, demokratik yapıyı ve milli ekonominin dayanaklarını tehdit seviyesine ulaşmıştır. Ülkemize gelecek yatırım fırsatlarını azaltmakta ve Tunus halkını fakirlik çukuruna atabilir duruma gelmiştir.' şeklinde konuştu.

Yolsuzlukla mücadele operasyonlarında milyonlarca dinar ve dövize el konulduğunu hatırlatan Şahid, çok sayıda dosyanın yargıya taşındığını belirtti.

Genel kurul oturumunda açılış konuşması yapan Parlamento Başkanı Muhammed Nasır Parlamento olarak hükümetin yolsuzlukla mücadelesinin yanında yer aldığını ve tüm aşamalarını takip ettiğini bildirdi.

Tunus hükümeti geçen Mayıs'ta başlattığı yolsuzlukla mücadele operasyonları çerçevesinde ülkede bilinen 10 iş adamı yolsuzluk ve devlet güvenliğini tehlikeye sokma suçlamalarıyla göz altına almıştı. Ardından Haziran'da gelen yeni bir dalgayla çok sayıda gümrük görevlisi haksız kazanç tespiti, eski rejimle sıkı ilişkileri iddiasıyla görevlerinden alınarak yargıya intikal ettirildi. Gözaltına alınanlardan 13 kişinin tüm mal varlığına ihtiyati tedbir kararı alınmıştı.
Kaynak: AA