Saber Guardian 2017 Tatbikatı

Bulgaristan, Romanya ve Macaristan topraklarında 22 ülkenin katılımı ile düzenlenen Saber Guardian 2017 tatbikatı sona erdi.

Bulgaristan, Romanya ve Macaristan topraklarında NATO müttefiki ve ortağı 22 ülkeden 25 bin personelin katılımı ile düzenlenen Saber Guardian 2017 tatbikatı sona erdi.

Tatbikatın Bulgaristan bölümündeki üst düzey katılımcılar gününde ülkenin kuzeyindeki Sliven şehri bölgesinde Novo Selo Kara Kuvvetleri poligonunda ABD, Bulgaristan, Yunanistan ve Gürcistan birlikleri, ortak bazı taktik çalışmalarını sergiledi.

Bulgaristan Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov, gazetecilere yaptığı açıklamada, farklı ülkelerin askeri personeli arasında etkiliyeci bir çalışma uyumu sergilendiğini söyledi. Karakaçanov, “Bu tarzdaki tatbikatlar katılımcıların arasındaki işbirliği daha yüksek seviyeye götürür. Kullanılan silah ve donatımın farklı olmasına rağmen elde edilen sonuçlar oldukça etkiliyeci. Ortak çalımlarımız devam etmeli.” diye konuştu. Bakan Karakaçanov ayrıca, tatbikat sırasında “Askeri Schengen” çalışma adı ile yeni bir işbirliği formatı fikrinin görüşülmeye alındığını dile getirdi.

Bulgaristan Genelkurmay Başkanı General Andrey Botzev de Saber Guardian’ın Bulgaristan’ın katılımı ile bölgede düzenlenen en büyük askeri tatbikat olduğuna işaret ederek, Bulgaristan’dan 6 bin askeri personel ve bin 200 teçhizat biriminin katıldığını söyledi.

Kapanış seremonisinde Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in de hazır bulunduğu, Karadeniz bölgesinde NATO ve ortak ülkelerinin katılımı ile düzenlenen en kapsamlı askeri taktik çalışması olan Saber Guardian 2017 tatbikatı, 11 Temmuz'da başlamıştı. Çalışmalarının diğer bülümleri Romanya ve Macaristan topraklarındaki çeşitli NATO üslerinde gerçekleşen Saber Guardian kapsamında bu süre zarfında 18 ayrı tatbikat daha düzenlenmişti.
Kaynak: AA