Manisa'da Eski Garaj Yeni Proje Tanıtımı Yapıldı

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından eski garaj yerine yapılması planlanan "Eski Garaj Yeni Proje" adlı projenin tanıtımı, Kültür Merkezi Lale Salonu’nda gerçekleştirildi.

Manisa'da Eski Garaj Yeni Proje Tanıtımı Yapıldı
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün girişimleriyle hazırlanan ve dünyaca ünlü Türk Mimar Emre Arolat tarafından projesi çizilen; içerisinde Manisa Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası, Kent Müzesi, bin Tezgahlık Pazaryeri, bin 500 kişilik Salonu, Sinema Salonu, Kütüphane, Kültür Merkezi, Gençlik Merkezi gibi onlarca çalışmayı barındıran "Eski Garaj Yeni Proje" ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirildi.

Kültür Sitesi Lale Salonunda gerçekleştirilen tanıtımda Türk Mimar Emre Arolat, Manisa kamuoyunda projeyle ilgili dolaşan söylentilerin yerinde olmadığını, “Eski Garaj Yeni Proje”nin Manisa ile bir bütün olacak dev bir kompleks proje olduğunu anlattı. Yerel yönetimlerle farklı niteliklerde projeler yaptıklarını, Manisa’da da bunlardan bir tanesini gerçekleştirdiklerini dile getiren Mimar Emre Arolat, “Bu proje, bölgeyi kentsel bir odak haline getirecek önemli bir proje. Projenin yer aldığı nokta, kent için önemli bir nokta. Hem Manisa halkının, hem de Manisa’ya dışarıdan gelen misafirlerin bulunmak isteyeceği bir yer olmasını düşünerek projeyi hazırladık. İçerisinde Kent Bostanı var örneğin. Hem mevcut ağaçları koruyacak, hem de yeni ağaçların dikilmesiyle oluşturulacak bir kent korusu” dedi.

Projenin 24 saat halkın hizmetinde olacak şekilde tasarlandığını, içerisinde kütüphane, gençlik merkezi, açılır kapanır pazaryeri gibi donatı alanlarının olduğunu da hatırlatan Arolat, “Kütüphane, Kafeterya, Vestiyer ve bir İç Bahçe, 2 adet 200 kişilik düz zeminli Çok Amaçlı Salon bulunmakta. Düz zeminli bu salonlar gerektiğinde birleşerek daha büyük bir etkinliğe de hizmet verebilmekte. Ayrıca bin 200 kişilik büyük salon bulunuyor ki, böyle bir salon Manisa’da yok. Yine 600 kişi kapasiteli Tiyatro Salonu ile 2 adet 200’er kişilik Sinema Salonu yer almakta. Burada bir pazaryeri var. Bunu koruyup, daha modern, açılır kapanır bir pazaryeri 900 tezgahlık olarak tasarlandı” diye konuştu.

Projenin kuzey bölümünde dev bir kent vitrini oluşturduklarını da sözlerine ekleyen Arolat, “Kompleksi gürültüden koruyacak 5,3 metre genişliğinde, 305 metre boyunda, 18 metre yüksekliğinde şeffaf bir kültür yapısı olarak ortaya çıkıyor. Bu yapının içinde 3. katın tamamında ve 2. katın doğu yarısında bölgedeki bitki örtüsünün örneklerinin görülebileceği ve mikro tarım yapılacak Kent Bostanı yer almakta. Söz konusu Kent Bostanı’nın büyük bölümünde doğal havalandırma yapılmakta. 1. ve 2. katların batı kanadında Belediye tarafından işletilecek bir Kent Müzesi de bulunuyor. 1. katın doğu kanadında ise dönemsel sergilerin yapılabileceği bir Sanat Galerisi konumlandırıldı” dedi.

Projeyi hazırlarken trafik uzmanlarından da destek aldıklarını ve yaya ile araç trafiği yükü gelmemesi için detaylı çalışma yürüttüklerini aktaran Mimar Emre Arolat, yaklaşık 1600 araç kapasiteli bir otoparkın da projede yer aldığının altını çizdi.

Arolat’ın konuşmasının ardından söz alan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya da, hiçbir belediyede böyle bir kompleksin bulunmadığını vurguladı. Kamuoyunda projenin maliyetiyle ilgili bir takım söylentilerin dolaştığını anlatan Genel Sekreter Yalçınkaya, “Bu proje, hizmet binası değil, kente değer katacak bir projedir. Bu ihaleyi yaparken, ihaleye katılacak olan firmaların tam donanımlı olmalarını ve işin altından kalkabilmeleri düşüncesiyle istediğimiz iş makinelerinin listesini ihale şartnamesine eklemiştik. İhaleye katılan bir firma, kiralama yöntemiyle de bu işi yapabileceğini savunarak Kamu İhale Kurumu’na itirazda bulundu. Kamu İhale Kurumu da, ihalemiz daha sonuçlanmadan iptal etti. Biz yine ihale hazırlıklarımızı yapıyoruz. Manisa’mıza değer katacak bu önemli projeyi şehrimize kazandıracağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA