Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43. Yıl Dönümü Kutlanıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: 'Kıbrıs’ta siyasi eşitliğe dayalı iki kesimli ve iki toplumlu federal bir yapı için gösterilen tüm çabalar ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır' 'Önümüzdeki dönemde Kıbrıs Türk tarafı olarak gerek kendi içimizde gerekse Türkiye ile başlattığımız değerlendirmelerimizi sürdüreceğiz. Serinkanlı ve gerçekçi olacağız. Kıbrıs Türk halkının mutlu ve huzurlu bir geleceğe ulaşmasından başka bir hedefimiz yok'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 'Kıbrıs’ta siyasi eşitliğe dayalı iki kesimli ve iki toplumlu federal bir yapı için gösterilen tüm çabalar ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır.” dedi.

Lefkoşa'da 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 43. yıl dönümü çerçevesinde Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören düzenlendi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Başbakan Binali Yıldırım'ın törende yerini almasının ardından Yavuz Çıkarma Plajı’ndan tören alanına atletler tarafından getirilen ve Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığını simgeleyen bayraklar, Akıncı'ya sunuldu. Bayrakları alan Akıncı atletleri tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, törende yaptığı konuşmada, 20 Temmuz 1974’ün üzerinden tam 43 yıl geçtiğine işaret ederek, 15 Temmuz 1974’te Yunanistan’da iş başında bulunan askeri cuntanın Kıbrıs’ı ilhak etmek için planladığı darbeyi hayata geçirdiğini hatırlattı.

O dönem Ada'nın Yunanistan’a bağlanmasının eşiğine getirildiğini vurgulayan Akıncı, Türkiye dışında tüm uluslararası toplumun bu durumu sadece seyretmekle yetindiğini anlattı.

Akıncı, şunları kaydetti:

“Hiç kuşku yok ki eğer Türkiye ve Kıbrıs Türkleri de hareketsiz kalsalardı, tüm dünya bu yeni duruma uyum gösterecekti. Bu olumsuz gidişi, 1960 antlaşmalarındaki hakkını kullanarak 20 Temmuz 1974 günü müdahale etmek zorunda kalan Türkiye’nin kararlılığı durdurabilmişti. Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasının önüne geçmek adına yaşanan çatışmalarda yaşamlarını feda eden şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimize saygılarımı sunuyorum.'

- 'Rum tarafının, 'sıfır asker, sıfır garanti’ söylemini benimseyemeyiz'

Akıncı, İsviçre'nin Crans-Montana kasabasında sonuçsuz kalan Kıbrıs Konferansı'nda çok arzu ettikleri halde olumlu bir sonuca varılamamışsa bundan kendilerinin sorumlu olmadığını belirtti.

Rum tarafının, 'sıfır asker, sıfır garanti' söylemini benimseyemeyeceklerine işaret eden Akıncı, “Rum tarafının isteksizliği nedeniyle Kıbrıs Türk halkının ambargolar altında bir yaşam sürmesi adil bir durum değil. Rum tarafı istemiyorsa, gönüllerinin olmasını bekleyecek halimiz yok.' dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, geçen zamanın ayrılıkları artırdığına, taraflar arasında ayrılığın giderek daha da pekişeceğine dikkati çekerek, “Bunu görmek gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde Kıbrıs Türk tarafı olarak gerek kendi içimizde gerekse Türkiye ile başlattığımız değerlendirmelerimizi sürdüreceğiz. Serinkanlı ve gerçekçi olacağız. Kıbrıs Türk halkının mutlu ve huzurlu bir geleceğe ulaşmasından başka bir hedefimiz yok.” ifadelerini kullandı.

20 Temmuz 1974’le birlikte Kıbrıs’ta iki kesimli, iki kurucu devletli yeni bir yapılanmanın zemininin de oluştuğunu vurgulayan Akıncı, 'O günlerden itibaren bugüne gelinceye kadar sürdürülen tüm uğraşlar, Kıbrıs’ta siyasi eşitliğe dayalı iki kesimli iki toplumlu federal bir yapı için gösterilen tüm çabalar ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır.' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Gençlik Dairesi Halk Dansları ekibi, Polis Motorlu Tim ekibi ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği gösteri sundu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının konserinin ardından tören sona erdi.

Törene, Başbakan Binali Yıldırım ile eşi Semiha Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ve vatandaşlar katıldı.
Kaynak: AA