Karadeniz'de Dutun Pekmeze Yolculuğu Başladı

Bölgenin önemli ürünleri arasında yer alan dut, yöre kadınları tarafından geleneksel yöntemlerle pekmez yapılıyor Yıllık yaklaşık 200 ton dut yetiştirilen Şebinkarahisar ilçesinde yöre sakinleri, hazırladıkları yaklaşık 28 ton pekmezi hem kendileri tüketiyor hem de kilogramını 30 liradan satışa sunuyor.

GÜLTEKİN YETGİN - Karadeniz Bölgesi'nin önemli ürünleri arasında yer alan dut, yöre kadınları tarafından geleneksel yöntemlerle pekmez haline getiriliyor.

Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen ve özellikle kış aylarında daha fazla tüketilen dut pekmezi, yılın bu döneminde hazırlanıyor.

Yörede hemen hemen her evin bahçesinde dut ağacı bulunuyor. Aileler, ürünlerini farklı yöntemlerle pekmeze dönüştürüyor.

Yaş meyvenin pekmeze yolculuğu, dutun imece usulüyle toplanmasıyla başlıyor. Ağaç dalları, yere serilen örtü üzerine silkeleniyor. Bu şekilde toplanan dut, daha sonra kazanlara dökülüyor.

Ateşte kaynatılan dutun, ağaç dallarından örülmüş 'şelek' adı verilen sepetlerden süzülerek şırası alınıyor. Tekrar kaynatılan şıra, tepsilere dökülerek güneşte bırakılıyor. Yaklaşık bir hafta bu şekilde bekletilen şıra, sıcağın etkisiyle kıvam kazanarak pekmez halini alıyor.

Pekmez hazırlamada kullanılan ikinci yöntem ise dutun daha uzun süre kaynatılmasını içeriyor. Kaynama işlemi ile kıvam alan pekmez, daha sonra muhafaza edileceği kaplara aktarılıyor.

- 'Dut pekmezi çok sağlıklı ve yıl boyunca tüketilebiliyor'

Şebinkarahisar ilçesinde yaklaşık 40 yıldır pekmez hazırlayan Müzeyyen Çiriş, dut pekmezinin yörenin vazgeçilmez ürünlerinden olduğunu söyledi.

İlçede hemen hemen her evde dut pekmezi hazırlandığını belirten Çiriş, 'Hazırladığımız pekmezi hem kendimiz tüketiyoruz hem de satışını yapıyoruz. Dut pekmezi çok sağlıklı ve yıl boyunca tüketilebiliyor.' dedi.

Çiriş, dut pekmezi yapımının zahmetli olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

'Pekmez pişirmek zahmetli bir iş ama yıllardır yaptığımız için bu işin altından kolaylıkla kalkıyoruz. Pekmez hazırlamak neredeyse iki günümüzü alıyor. Güneşte kuruması ise yaklaşık bir haftayı buluyor. Dut, ağaçtan toplanıp pekmez olana kadar bir çok işlemden geçiyor ve sonunda çok güzel tatlı bir gıda haline geliyor.'

Çocuklarına da pekmez yapmayı öğrettiğini ifade eden Çiriş, 'Hazırladığımız pekmez doğal, hiç bir katkı maddesi kullanmıyoruz. Dolayısıyla çocuklarımız doya doya yiyebiliyor.' diye konuştu.

Şebinkarahisar'da her yıl yaklaşık 200 ton dut yetişiyor. Yöre sakinleri hazırladıkları yaklaşık 28 ton pekmezi hem kendileri tüketiyor hem de kilogramını 30 liradan satışa sunuyor.
Kaynak: AA