DİSK'in OHAL Ve Çalışma Yaşamı Raporu

DİSK Genel Başkanı Beko: 'Darbecilerle ve devleti ele geçirmeye çalışan bir yapıyla mücadele, yeni bir hukuksuzluğun inşa edilmesinin fırsatı değil, hukuk devletinin yeniden kurulmasının fırsatı ve aracı olmalıdır'.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 'Darbecilerle ve devleti ele geçirmeye çalışan bir yapıyla mücadele, yeni bir hukuksuzluğun inşa edilmesinin fırsatı değil, hukuk devletinin yeniden kurulmasının fırsatı ve aracı olmalıdır.' dedi.

Beko, OHAL'in çalışma yaşamı açısından yarattığı sonuçları içeren raporun açıklandığı basın toplantısında, DİSK'in, 15 Temmuz darbe girişimini lanetlediğini ve darbecilerin yargılanarak cezalandırılmasını savunduğunu söyledi.

Darbecilerin yargılanması, darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılması ve devlet içindeki paralel yapının dağıtılmasının, demokrasi ve hukuk devleti açısından hayati öneme sahip olduğunu dile getiren Beko, DİSK'in başından beri OHAL'in kaldırılmasını, FETÖ/PDY ile mücadelenin TBMM işletilerek ve hukuk devleti kurallarına bağlı kalınarak yürütülmesini savunduğunu kaydetti.

Beko, darbecilerin yargılanması ve cezalandırılmasının önem taşıdığını anlatarak, görevleri sırasında kamu hukukunu değil 'cemaat' emirlerini uygulayarak suç işleyenlerin kamu görevinden çıkarılması, ancak bu sürecin hukukun temel ilkelerine bağlı kalınarak, suç ve cezalarda kanunilik ve şahsilik ilkesine uyularak yapılması gerektiğini vurguladı.

Kani Beko, 'Darbecilerle ve devleti ele geçirmeye çalışan bir yapıyla mücadele, yeni bir hukuksuzluğun inşa edilmesinin fırsatı değil, hukuk devletinin yeniden kurulmasının fırsatı ve aracı olmalıdır.' değerlendirmesinde bulundu.

Bir yıllık OHAL döneminde 112 bin 530 kişinin kamudan ihraç edildiğini söyleyen Beko, şöyle devam etti:

'Kamuda yaşanan ihraç ve tasfiyeler, 27 Mayıs, 12 Eylül gibi darbe dönemleriyle kıyas kabul etmeyecek kadar kapsamlıdır. Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na 110 bin başvuru gelmesi, yılda 250 gün ve günde ortalama 8 saat çalışılması durumunda, her dosyaya 5 dakika ayrıldığında dahi başvuruların sonuçlanması için 5 yıl gereklidir. 1 yıl içinde başvuruları tamamlamak için her dosyaya ayrılması gereken süre 65 saniyedir.'

OHAL sırasında sendikaların faaliyetlerinin tedbiren durdurulmasının mümkün, ancak kapatmanın hukuka aykırı olduğunu savunan Beko, 'OHAL döneminde en yaygın ihlal edilen işçi haklarından bir diğeri ise grev hakkı olmuştur.' dedi.

Beko, Jülide Sarıeroğlu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na getirilmesine ilişkin soru üzerine de 'DİSK adına hayırlı, uğurlu olsun diyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. İşçi konfederasyonu uzmanı olduğu için söylüyorum, dilerim önümüzdeki günlerde işçi arkadaşlarımızın, ekonomik, demokratik, siyasi, sosyal haklarını DİSK gibi koruma, kollama konusunda üstün başarılar dilerim kendisine.' diye konuştu.
Kaynak: AA