Avustralya'dan Sri Lanka'ya 'Sağlık' Yardımı

Avustralya, yıl başından bu yana 250'ye yakın kişinin hayatını kaybetmesine yol açan deng hummasıyla mücadele eden Sri Lanka'ya para yardımı yapacak.

Avustralya'nın, yıl başından bu yana yaklaşık 250 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan deng hummasıyla mücadele eden Sri Lanka'ya para yardımı yapacağı bildirildi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, iki günlük resmi ziyaret için gittiği Sri Lanka'da yaptığı açıklamada, ülkesinin, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ), Sri Lanka'da deng hummasına yönelik acil koruma, yönetim ve yok etme programları uygulamaya koyması için 377 bin dolar (475 bin Avustralya doları) bağışlayacağını belirtti.

Bishop, yaklaşık 100 bin kişinin deng hummasından etkilendiği Sri Lanka'da, Avustralya'nın Monash Üniversitesi ve Sri Lanka Sağlık Bakanlığı tarafından, hastalığın kökünü kurutmak üzere Wolbachia bakterisinin doğal yollarla üremesini sağlayacak çalışmalar yürütülmesi için ilave 795 bin dolar (1 milyon Avustralya doları) verileceğini söyledi.

Bugün hükümet yetkilileriyle bir araya gelecek Bishop, Wolbachia bakterisinin, 'insanlar arasında deng virüsü bulaşmasını engellediğini' ve bunun Brezilya, Kolombiya, Avustralya, Hindistan, Vietnam ve Endonezya'da son 6 yılda başarı gösterdiğini ifade etti.

Wolbachia bakterisinin, Zika ve Chikungunya gibi sivrisinek yoluyla buluşan diğer hastalıkları engelleyebildiği kaydedildi.

Sri Lanka'da geçen yıl, deng hummasından 55 bin 150 kişi etkilenmiş, 97 kişi hayatını kaybetmişti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, bu yıl, geçen yıla kıyasla deng humması vakalarında yüzde 38 artış yaşandı.

Sri Lanka Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Dr. Ruwan Wijayamuni, 4 Temmuz'da yaptığı açıklamada, ülkede geçen ay etkili olan şiddetli muson yağmurlarının ardından su birikintilerinin ve çöp yığınlarının temizlenmesinde yetersiz kalındığını vurgulayan Wijayamuni, bunun deng hummasının şiddetini artırdığını belirtmişti.

Öte yandan krizin büyüklüğü nedeniyle ay başında alarma geçen hükümet, çürüyen çöplerin, durgun su havuzlarının ve diğer potansiyel sivrisinek üreme alanlarının temizlenmesi için 400 asker ve polis görevlendirmişti.

Devlet Başkanı Maithripala Sirisena da halkı, hastalıkla mücadele eden yetkililerle iş birliği yapmaya çağırarak bunun 'ülkedeki tüm vatandaşların hayatını' etkileyeceği uyarısında bulunmuştu.

Deng humması virüsü, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı vakalarda ölümcül olabiliyor. Vakalar, genellikle yağış mevsimleri olarak bilinen haziran ve eylül ile aralık ve mart aylarında artış gösteriyor. Bilim adamları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve deng humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğunu belirtiyor.

Hastalığı bulaştıran sivrisinek türünün su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle özellikle sanayi çevrelerinde çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanması gerekiyor.
Kaynak: AA