İsrail'den Filistinli Dul Kadına 2,3 Milyon Dolarlık Tazminat Davası

İsrail, işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs'te 4 İsrail polisini vurduktan sonra öldürülen Filistinli Fadi El-Kanbar'ın eşi ve küçük çocuklarına 2,3 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, Kudüs Bölge Savcılığı, geçen ocak ayında Doğu Kudüs'teki yasa dışı Yahudi yerleşim birimi yakınında aracıyla saldırı gerçekleştirerek dört İsrail askerini öldüren Kanbar'ın ailesinden 2,3 milyon dolar isteme kararı aldı.

Savcılığın benzer bir saldırı gerçekleştirdikten sonra öldürülen başka bir Filistinlinin ailesine de tazminat davası açtığı belirtilen haberde, konuyla ilgili detay verilmedi.

Filistinliler, uluslararası hukuka göre işgal altındaki topraklarda bulunan İsrail güçlerine silahlı mukavemet hakları olduğunu belirtiyor. İsrail ise bu saldırıları gerçekleştirenlerin ailelerinin evlerini yıkmak, ikametlerini iptal ederek başka bir bölgeye sürmek gibi yaptırımlarda bulunuyor.

İnsan hakları dernekleri, İsrail'in bu uygulamalarını, 'suçun şahsiliği' ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle eleştiriyor.

Kaynak: AA