İlkadım'da Cami Ve Külliye İnşaatı

Belediye Başkanı Tok: 'Baruthane Mahallesi Ihlamur Bulvarı üzerinde 6,5 dönüm alan içerisinde inşa ettiğimiz Karadeniz'in en büyük cami ve külliyesinde çalışmalar hızla devam etmektedir'.

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Baruthane Mahallesi Ihlamur Bulvarı'nda 6,5 dönüm alanda inşa ettikleri, Karadeniz'in en büyük cami ve külliyesinin inşaatının hızla sürdüğünü bildirdi.

Tok, inşası devam eden cami ve külliyenin yapım çalışmalarını inceledi.

Örnek mimarisi ile cami ve külliyenin dikkat çektiğini ifade eden Tok, şunları kaydetti:

'Selçuk devleti döneminde inşa edilen ve bugüne kadar ayakta kalan cami ve medreselerde kullanılan taş işçiliği örnek alınarak yapılan cami ve külliye iki bölüm olarak yapılıyor. Selçuklu mimarisinden esinlenilerek inşa edilen projede, planlamasına uygun kesme taşlar kullanılıyor. Yılların birikimi ve büyük bir ustalık isteyen kesme taş işçiliği yapıya eşsiz bir görünüm kazandırırken doğal bir yalıtım sağlamasıyla da kullanışlı bir malzeme özelliği taşıyor.'

Tok, 5 bin kişi kapasiteli olacak caminin, 200 araçlık otopark ve 2 bin kişilik de çok amaçlı salona sahip olacağını belirtti.

Cami ve külliyeyi gelecek yıl ramazan ayında teravih namazıyla ibadete açmayı palanladıklarını dile getiren Tok, şunları söyledi:

'Eğitim, ibadet, dinlenme ve sosyal mekanları ile dikkat çeken bu yapının şehir için önemli bir ibadet merkezi olacağını düşünüyoruz. Cami ve külliye inşaatı tamamlandığında Samsun'a Ankara Hacı Bayram Veli, İstanbul Sultanahmet ve Eyüp Sultan gibi önemli bir merkez kazandırmış olacağız. Baruthane Mahallesi Ihlamur Bulvarı üzerinde 6,5 dönüm alan içerisinde inşa ettiğimiz Karadeniz'in en büyük cami ve külliyesinde çalışmalar hızla devam etmektedir. Selçuklu mimarisi kullanılarak doğal taş ve ahşap malzemelerin kullanılarak inşa edilen yapı toplantı salonları ve eğitim merkezleri ile dev bir eser olacak. Denizi gören ahşap malzeme ve kesme taş kullanılarak Türkiye'ye örnek gösterilecek eser bayanlar için ayrı abdest ve ibadet yerleri de düşünüldü.'
Kaynak: AA