Düzensiz Göçle Mücadele

Sahil Güvenlik Komutanlığınca, Ege Denizi ve Akdeniz'de geçen hafta 643 kaçak göçmen ile bir göçmen kaçakçısı yakalandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığınca, Ege Denizi ve Akdeniz'de geçen hafta 643 kaçak göçmen ile bir göçmen kaçakçısı yakalandı.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Sahil Güvenlik Komutanlığının Türk karasularında düzensiz göçün önlenmesine yönelik çalışmaları 7 gün 24 saat esasına göre devam ediyor.

Bu kapsamda, 23-30 Haziran arasında yaşanan 14 göç olayının 9'u Sahil Güvenlik İzmir ve Kuzey Ege Grup Komutanlıkları, 3'ü Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığı, biri Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı ve biri Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı sorumluluk sahasında gerçekleşti.

Sahil Güvenlik İzmir ve Kuzey Ege Grup Komutanlıkları sorumluluk sahasındaki, Kuşadası, Sığacık, Çeşme, Dikili, Ayvalık, Küçükkuyu bölgelerindeki muhtemel göç rotaları üzerinde yoğunlaşan kontrol ve denetimlerde, Dikili, Çeşme, Seferihisar, Kuşadası, Menderes ve Ayvalık bölgelerinde gerçekleşen 9 olayda 402 kaçak yakalandı.

Kontrol ve denetimler, Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığı sorumluluk sahasındaki, Didim, Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Akyarlar, Bodrum ve Kardak bölgelerindeki muhtemel göç rotaları üzerinde de sürdürüldü. Didim bölgesinde gerçekleşen 3 olayda 126 kaçak yakalandı.

Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı sorumluluk sahası içinde bulunan Enez bölgesinde gerçekleşen olayda 15 kaçak göçmen ile bir göçmen kaçakçısı ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı sorumluluk sahası içinde bulunan Manavgat bölgesinde gerçekleşen olayda 100 kaçak göçmen yakalandı.

Bu kapsamda, gerçekleşen 14 göç girişiminin üçünde Sahil Güvenlik Komutanlığından yardım talep edildi. Sahil Güvenlik unsurları tarafından icra edilen arama kurtarma faaliyetleri sonucunda 126 kaçak göçmen denizden kurtarıldı.

Öte yandan, Sahil Güvenlik unsurlarınca karada tespit edilen 4 göç girişimi de jandarma birimlerine bildirilerek önlendi. Sahil Güvenlik deniz ve hava unsurları tarafından, Dikili, Seferihisar ve Urla bölgelerinde 4 göç olayında karada tespit edilen 4 kaçak göçmen ve bir göçmen kaçakçısının jandarma ekiplerince yakalanması sağlandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından düzensiz göçün engellenmesi maksadıyla icra edilen faaliyetlerde bir arama kurtarma gemisi, 41 Sahil Güvenlik botu, 9 SAGET, 3 DEGAK Timi ve 14 kontrol botundan oluşan yüzer unsurlar tarafından 2 bin 474 saat seyir yapıldı.

Ayrıca 35 helikopter ve 10 uçak sortisi ile toplam 104 saat uçuş gerçekleştirilerek, 5 adet Mobil Radar Timi (MORAD Timi) tarafından 406 saat görev icra edildi.

Kaynak: AA