Rüzgar Güllerinin Bakım Gemileri Yalova'dan

YalovaAltınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Gülcek: 'Denizdeki rüzgar güllerine hizmet eden, bakım onarımını yapan, onların servis ihtiyacını sağlayan gemiler yapıyoruz' 'Dünyadaki 5 önemli ihalenin 3'ü Türkiye'de yapılıyor ve 3'ü de şu anda üretim aşamasında' 'Bunlar özellikli gemiler. Açık denizde, rüzgarlı ortamda, fırtınada, sabitleyip, eleman çıkarıp, okyanusta noktasal duruş yapabiliyor. Uydu bağlantılı kontrol ederek gemiyi stabil tutuyor ve milimetre şaşmadan çalışmaya devam edebiliyor'

HALUK YÜKSEL - Yalova, son yıllarda büyük yatırımların gerçekleştirildiği 'deniz rüzgar türbinleri'nin bakım-onarımını yapan özel donanımlı gemilerin inşasında dünya markası haline geldi.

Dünyada bu alandaki önemli 5 ihalenin 3'ünü alıp, şu anda üretim aşamasında olan Yalova-Altınova'daki tersaneler, bu özel gemilerin 2'sini Danimarka'ya, birini de Fransa'ya yapıyor.

Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Orhan Gülcek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketin 2004 yılında 40 yatırımcı tarafından kurulduğunu, bunun zamanla birleşmeler nedeniyle 35'e düştüğünü belirtti.

Çalışan sayısının gün geçtikçe arttığını ve şu anda hizmet sektörü hariç 12 bin 500 kişinin çalıştığını anlatan Gülcek, 2008'deki küresel krize rağmen yatırımların sürekli arttığı bölgede yer alan tersanelerin 23'ünün faal olduğunu, diğerlerinin ise yatırım sürecinin devam ettiğini vurguladı.

Gülcek, yatırımlar tamamlandığında buradaki çalışan sayısının 40 bine çıkmasının hedeflendiğini belirterek, kuruluş aşamasında 3 bin kişiye istihdam sağlayabilen bölgede şu anda tek başına bin 200-bin 500 kişi çalıştıran tersaneler bulunduğunu kaydetti.

Burada ilk geminin 2008 yılında denize indirildiğini hatırlatan Gülcek, kısa zamanda büyük mesafeler kateden Altınova'daki tersanelerde üretilen gemilerin yaklaşık yüzde 90'ının ihraç edildiğini bildirdi.

- 'Dünyadaki 5 ihalenin 3'ü Türkiye'de yapılıyor'

Yalova-Altınova'da, açık denizlerde avlanan balıkçılar için büyük fabrika gemilerden, tanker gemilere ve hibrit feribotlara kadar her türlü gemiyi üretebildiklerini anlatan Gülcek, bunlar arasında deniz üstü rüzgar güllerine servis hizmeti sağlayan özellikli gemilerin de bulunduğunu belirtti.

Gülcek, bunların teknoloji ürünü gemiler olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Denizdeki rüzgar güllerine hizmet eden, bakım onarımını yapan, onların servis ihtiyacını sağlayan gemiler yapıyoruz. Şu ana kadar da burada bir marka olma yoluna gittik. Dünyadaki 5 önemli ihalenin 3'ü Türkiye'de yapılıyor ve 3'ü de şu anda üretim aşamasında. Bir tanesi Almanya'da yapılıyor, bir tanesinin ise halen ihale sonucunu bekliyoruz. Yani onu da yapmaya hazırız. Bunlar Yalova-Altınova'da yapılıyor.'

- '2 tane Danimarka'ya 1 tane de Fransa'ya yapıyoruz'

Gemilerin özellikleri hakkında da bilgi veren Gülcek, şöyle devam etti:

'Bunlar özellikli gemiler. Hem personel taşıyor hem üzerinde bir gangway (güvertede bir kısımdan ötekine geçilen iskele) var. Gangway de açık denizde, rüzgarlı ortamda, fırtınada sabitleyip, eleman çıkartıp okyanusta noktasal duruş yapabiliyor. Elektronik olarak gemiyi stabil tutabiliyorsunuz. Bunlar tabii pervaneler yardımıyla, baş ve kıçta pervaneleri var. Onlar uydu bağlantılı kontrol ederek gemiyi stabil tutuyor ve milimetre şaşmadan çalışmaya devam edebiliyor. Özellikli, pahalı gemiler. Şu anda 2 tane Danimarka'ya, 1 tane de Fransa'ya yapıyoruz.'

Gülcek, böylesine özellikli gemilerin inşasında Türkiye'nin tercih edilmesinde, kalite ve termin sürelerinin etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA