Poroşenko'nun Gürcistan Temasları

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, Güney Osetya'nın işgal hattı yakınındaki Odzisi köyünü ziyaret etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Güney Osetya'nın işgal hattı yakınındaki Odzisi köyünü ziyaret etti.

Poroşenko resmi ziyaret için geldiği Tiflis'te, Margvelaşvili ile gittiği Odzisi köyünde, bölgede yasa dışı faaliyet gösteren Rus askeri üssüne ilişkin yerel halktan ve askeri yetkililerinden bilgi aldı.

Poroşenko ve Margvelaşvili, daha sonra Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı Güney Osetya'yla Tiflis merkez hükümetinin kontrol ettiği bölge arasındaki, Rus askerlerinin sözde sınır hattı kabul ettiği ve tel örgü çektiği Khurvaleti köyüne geçti.

Poroşenko ve Margvelaşvili burada da yerel halkla görüşerek işgal hattındaki gelişmeleri dinledi.

İncelemelerin ardından basın açıklaması yapan Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, Ukrayna'nın da Gürcistan'ın da Rus işgalini asla kabul etmediklerini söyledi.

Rus askerlerin, bölgedeki askerlerin ve halkların moralini bozarak gücünü kırmaya çalıştığını belirten Margvelaşvili, 'Bizim halkımız hiçbir zaman pes etmedi. Onlar çok büyük bir güce sahip. Ülkelerimizde işgal hatları yıkılacak, ülkelerimiz toprak bütünlüğüne kavuşacak ve dünyada Rusya hariç tüm ülkelerin tanıdığı egemen ve özgür ülkeler olacak.' dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko da Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine somut destek verdiklerini ifade ederek, 'Bu bir işgal hattı değil, bu bölücü bir hattır, bu gelecek ve geçmiş arasındaki bir uçurumdur.' diye konuştu.

Ülkede bir yanda kalkınmış ve gelişmiş Gürcistan'ı diğer yanda ise çok ağır şartlarda yaşam mücadelesi veren, işgal hattındaki Gürcüleri gördüğünü kaydeden Poroşenko, 'Toprak bütünlüğü için elimizden geleni yapacağız. Bu insanlar yalnız değil, biz de onların yanındayız.' ifadesini kullandı.

Poroşenko, Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümeti Başkanı Zurap Pataridze'yle Batum'da görüştükten sonra Gürcistan'dan ayrılacak.
Kaynak: AA